Εξάμηνο «φωτιά» για τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό

Εξάμηνο «φωτιά» για τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 07:49 Δημιουργία 04/07/18, 06:50

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται βαθμιαία (όπως έχουν δείξει τα πολύνεκρα ναυάγια ανοιχτά της Λιβύης τις τελευταίες μέρες), ακόμα μια ξενοφοβική δύναμη βρίσκεται σε επιτελική θέση για το πως η ΕΕ θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Ο λόγος για τον ακροδεξιό καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη χώρα του να αναλαμβάνει την 6μηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2018, με τον ίδιο τον νεαρό Αυστριακό να δείχνει πως μαζί με την Ιταλία (και τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης του Τζουτζέπε Κόντε) θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ.

Το μεταναστευτικό τέθηκε και στην αντιπαράθεση που είχε ο Κουρτς με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, με τον Αυστριακό καγκελάριο να δηλώνει πως έχει έρθει ο καιρός για παραδειγματική αλλαγή στις πολιτικές της ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση. Ο Γιούνκερ ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2008 έχει καταθέσει προτάσεις για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά αυτές απορρίφθηκαν από «αρκετούς γερμανόφωνους», σε μια ξεκάθαρη «μπηχτή» προς την Αυστρία.

Ο ακροδεξιός Αυστριακός τόνισε από την πλευρά του πως «πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων ως προαπαιτούμενο για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μας εντός της ΕΕ».

Η διαμάχη Κουρτς - Γιούνκερ ήρθε ως μια προσπάθεια της αυστριακής κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα κοινό «μέτωπο» με τους Γερμανούς Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και στο πλαίσιο της προσέγγισης που σημειώνει η Βιέννη με τον επικεφαλής του CSU και κυβερνητικού συνεργάτη της Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ.

Μετά από τη συμφωνία Μέρκελ - Ζεεχόφερ, που θα επιταχύνει την απέλαση από τα γερμανική σύνορα προσφύγων που έχουν ήδη αιτηθεί ασύλου σε άλλη χώρα της ΕΕ, η κυβέρνηση Κουρτς προσπαθεί να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο, αναφέροντας πως η απόφαση από το Βερολίνο δημιουργεί ένα είδους «τετελεσμένο» και για άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε σχετική δήλωση που εξέδωσαν την Τρίτη ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Χάινς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, τονίστηκε πως η χώρα ετοιμάζει μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει τα νότια σύνορα της, κατηγορώντας τη Γερμανία πως προωθεί εθνικά μέτρα ενάντια στην απόφαση που είχαν λάβει την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής. «Εάν η συμφωνία Μέρκελ - Ζεεχόφερ αποτελέσει την επίσημη θέση της Γερμανίας, θεωρούμε πως υπάρχει ανάγκη να λάβουμε μέτρα ώστε να αποτρέψουμε μειονεκτήματα για την Αυστρία και τους πολίτες της» ανέφερε η δήλωση από τη Βιέννη.

Τι λέει η Ιταλία

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις από τους Αυστριακούς περί «διαφύλαξης των νοτίων συνόρων της», η Ιταλία και ο ακροδεξιός Σαλβίνι αναφέρθηκε στο πέρασμα προσφύγων και μεταναστών από το πέρασμα Μπρένερ προς την Αυστρία, θέμα που έχει αποτελέσει σημείο εντονότατης διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Αυστρία είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα; Για εμάς θα ήταν επωφελές. Είναι περισσότεροι εκείνοι που επιστρέφουν στην Ιταλία από εκείνους που πάνε στην Αυστρία. Είμαι έτοιμος από αύριο να συναινέσω στους ελέγχους στο Μπρένερ, διότι η Ιταλία μπορεί μόνον να κερδίσει από κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, σημειώνεται πως ο Σαλβίνι θα συναντηθεί στις 11 Ιουλίου με τον Ζεεχόφερ, όπως συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία των δυο υπουργών την Τρίτη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα γίνει στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

Ο Ιταλός τόνισε ότι «με την διμερή αυτή συνάντηση θα μπορέσει να καθοριστεί μια κοινή πρόταση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας».

Αν σου άρεσε κάνε