Και η Ρωσία στον εμπορικό πόλεμο, με δασμούς κατά των ΗΠΑ

Και η Ρωσία στον εμπορικό πόλεμο, με δασμούς κατά των ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:30 Δημιουργία 06/07/18, 16:10

Νέο «μέτωπο» στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ανοίγει και η σειρά, καθώς μετά από την ΕΕ και την Κίνα ήρθε και η σειρά της κυβέρνησης του Βλάντιμμιρ Πούτιν να απαντήσει στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που έχει υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας, θα επιβληθούν κυρώσεις από 25% έως 40% προς την εισαγωγή αμερικανικών προϊόντων, όπως εξοπλισμό κατασκευής δρόμων, εξοπλισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, εργαλεία για μεταλλεύματα, εξοπλισμό γεωτρήσεων και οπτικές ίνες.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένων αυτοκινήτων, σκληρών δίσκων και εξαρτημάτων αεροσκαφών. Το Πεκίνο απάντησε αμέσως με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα καταγγέλλοντας παράλληλα, «το μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην Ιστορία».

Από τις αρχές του 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε έναν εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας δασμούς σε καναδικά, ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα με την αιτιολογία ότι υπάρχει μία ανισορροπία στο διεθνές εμπόριο εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλη Ιουνίου, η ρωσική κυβέρνηση προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου διαμαρτυρόμενη για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας προειδοποίησε επίσης ότι ετοιμάζει μία λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα εισάγει νέους τελωνειακούς δασμούς, αξίας περίπου 93 εκατ. δολαρίων.

Οι περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανές ζημίες ως αποτέλεσμα μίας τέτοιας εμπορικής πολιτικής όχι μόνο στην αμερικανική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε