Οι αψιμαχίες Τραμπ - ΕΕ πριν από τον εμπορικό πόλεμο και το ΝΑΤΟ

Οι αψιμαχίες Τραμπ - ΕΕ πριν από τον εμπορικό πόλεμο και το ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:02 Δημιουργία 11/07/18, 06:50

Κάθε διεθνής συνάντηση στην οποία συμμετέχει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ χαρακτηρίζεται ως αμφίρροπη και η ετήσια Σύνοδος Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ειδικότερα από τη στιγμή που ο ηγέτης των ΗΠΑ έχει ανοίξει πολλά «μέτωπα» με τους δασμούς που έχει αποφασίσει να επιβάλει προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τραμπ θα πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία να αυξήσουν τις εισφορές του στα ταμεία του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, όπως αναφέρεται στο καταστατικό.

Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψε κοινή δήλωση με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την περαιτέρω συνεργασία της ΕΕ με τη Συμμαχία, στέλνοντας μήνυμα προς τον Τραμπ λέγοντας «αγαπητή Αμερική, πρέπει να εκτιμά τους συμμάχους σου γιατί δεν έχεις πολλούς», όπως ανήρτησε ο Πολωνός αξιωματούχος στο Twitter.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε λέγοντας «έχουμε πολλούς συμμάχους αλλά δεν μπορούμε να τους αφήνουμε να μας εκμεταλλεύονται, τονίζοντας πως οι Αμερικανοί για το 2017 έδωσαν στα ταμεία του ΝΑΤΟ το 3,58% του ΑΕΠ τους όταν η ΕΕ και ο Καναδάς συνέβαλαν το 1,46%, αρκετά πιο κάτω από το «όριο» του 2%.

Ο αντίλογος των Βρυξελλών, μέσω του Τουσκ, είναι πως συνολικά οι Ευρωπαίοι «πληρώνουν πολλά περισσότερα απ' ό,τι τη Ρωσία σε αμυντικές δαπάνες και ένα ποσό το οποίο είναι ίσο με αυτό που δαπανά η Κίνα». Πρόσθεσε πως τα χρήματα αυτά πηγαίνουν για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Στην Ευρώπη, μόνο πέντε μέλη έχουν πετύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, που είχε ορίσει το ΝΑΤΟ το 2014. Η Ελλάδα (2,32%), η Μ. Βρετανία (2,14%), η Εσθονία (2,14%), η Ρουμανία (2,02%) και η Πολωνία (2,01%). Η Γαλλία δαπανά το 1,79%, η Γερμανία το 1,22%, η Ιταλία το 1,13% και η Ισπανία το 0,92% του ΑΕΠ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πάντως τον Απρίλιο υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της κατά περίπου ένα τρίτο, έως το 2025, για να πετύχει τον στόχο. Το Βερολίνο από την άλλη αναμένεται να μπει στο στόχαστρο του Τραμπ, γιατί σχεδιάζει περιορισμένη αύξηση.

Για τον εμπορικό πόλεμο
Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα όσα θα ειπωθούν όπως και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και για τις εμπορικές διενέξεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν έλλειμμα 151 δισ. δολαρίων στο εμπόριο με την ΕΕ και αυτό πρέπει να αλλάξει με την κατάργηση των δασμών που έχουν οι Ευρωπαίου για τα αμερικανικά προϊόντα.

Από την πλευρά της ΕΕ, υποστηρίζουν πως οι δασμοί για την εισαγωγή αμερικανικών προϊόντων είναι κοντά στο μηδέν.

Αν σου άρεσε κάνε