Ο Ζάεφ «ανησυχεί» για την επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή

Ο Ζάεφ «ανησυχεί» για την επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:18 Δημιουργία 11/07/18, 14:57

Τη βεβαιότητα του για το ότι η ΠΓΔΜ θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό αλλά και περιορισμένες ανησυχίες για το εάν η συμφωνία θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη του στο BBC.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα», είπε.

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για την μικρή συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή.

«Ανησυχώ […] αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ακόμα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε πως με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes ενώ τα Σκόπια «erga omnes ταυτότητα».

Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει θετική στάση και να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ερώτηση του BBC εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία» σημείωσε πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία.

«Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας».

Αστειευόμενος μάλιστα ανέφερε ότι η μόνη φιλοδοξία τους είναι «να βρεθούν στις όμορφες παραλίες της Ελλάδας, στα όμορφα νησιά για να στηρίξουν τον τουρισμό και να ενισχύσουν τους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών».

Αν σου άρεσε κάνε