«Βόμβα» Τραμπ για διπλασιασμό των δαπανών προς το ΝΑΤΟ

«Βόμβα» Τραμπ για διπλασιασμό των δαπανών προς το ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:37 Δημιουργία 11/07/18, 18:43

Σε μια κίνηση ενδεικτική του ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνεχίσουν να δέχονται το ισχύον καθεστώς για τις εισφορές που δίνουν τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ στα ταμεία της Συμμαχίας, ο Ντόναλτ Τραμπ πρότεινε σήμερα την αύξηση του ποσού που δίνουν οι χώρες από το 2% επί το ΑΕΠ τους στο 4%.

Την αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, που σημείωσε πως «ο πρόεδρος Τραμπ όταν μίλησε έγειρε το ερώτημα για την πληρωμή όχι μόνο επί του 2% του ΑΕΠ αλλά έθεσε νέο στόχο κάνοντας λόγο για 4% του ΑΕΠ των μελών του ΝΑΤΟ στα ταμεία της Συμμαχίας».

Δύο ακόμα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την αναφορά του Τραμπ για «ταρίφα» στο 4%, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτή η πρόταση ήταν επίσημη θέση των ΗΠΑ προς τα μέλη της Συμμαχίας.

Αργότερα, την αναφορά του Τραμπ για 4% του ΑΕΠ των μελών του ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η δήλωση του Τραμπ δεν ήταν μια επίσημη πρόταση, αλλά έγινε ενώ καλούσε τους ηγέτες να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.

Δηλώσεις Στόλτενμπεργκ

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ δήλωσε πως «στην ιστοριά του ΝΑΤΟ, έχουμε δει πολλές φορές να υπάρχουν διαφωνίες», με τον Νορβηγό αξιωματούχο να προσθέτει ότι οι σύμμαχοι συμφώνησαν στο ότι «δεν έχουμε ίση κατανομή βαρών στη Συμμαχία. Τα καλά νέα είναι πως κάνουμε πρόοδο σε αυτό το κομμάτι», σημειώνοντας πως το 2017 ήταν η χρονικά με τη μεγαλύερτη αύξηση των αμυντικών δαπανών εντός ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Επιπλέον, ο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι.

Το σχόλιο του Μακρόν

Συνεργάτης του Γάλλου προέδρου ανέφερε πως ο Τραμπ εξέφρασε την «προσωπική προσήλωσή» του στην Ευρώπη και έστειλε «κυρίως θετικά και εποικοδομητικά μηνύματα» στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την ισχύ της διατλαντικής συμμαχίας

Αυτές οι τοποθετήσεις δείχνουν ότι «δεν υπάρχει καμία διάσπαση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης», σύμφωνα με την ίδια πηγή, που πρόσθεσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, διεξήχθη σε «φιλικό και χαλαρό» κλίμα.

Αν σου άρεσε κάνε