Προθεσμία του Τραμπ στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιανουάριο του 2019

Προθεσμία του Τραμπ στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιανουάριο του 2019

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:58 Δημιουργία 12/07/18, 14:39

Με ακόμα ένα επεισόδιο που έρχεται ως προειδοποίηση του Ντόναλτ Τραμπ προς τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έκλεισε η διήμερη ετήσια Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Μετά από τις χθεσινές αναφορές του Αμερικανού προέδρου περί διπλασιασμού του κατώτατου ορίου που διαθέτουν τα 29 κράτη του ΝΑΤΟ στα ταμεία της Συμμαχίας από το 2% στο 4% και τις σημερινές απειλές περί αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έθεσε ως «προθεσμία» τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, ο Τραμπ φέρεται να είπε πως οι τα κράτη μέλη που δεν πληρούν το «όριο» του 2% θα έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 να αυξήσουν τις εισφορές τους, αλλιώς «οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο», σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Σε επίσημες δηλώσεις που έκανε προς τον Τύπο, ο Τραμπ τόνισε ότι «δεν είναι δίκαιο» οι ΗΠΑ να ξοδεύουν το 4,2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, τη στιγμή που οι περισσότεροι Σύμμαχοι δεν δαπανούν ούτε το 2%. «TO ΝΑΤΟ βοηθά την Ευρώπη περισσότερο από ό,τι η Ευρώπη βοηθά εμάς», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος επέμεινε ότι οι αμυντικές δαπάνες των Συμμάχων πρέπει μελλοντικά να αυξηθούν στο 4% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας με τη σειρά του σε δημοσιογράφους, υποστήριξε πως κατά τις συζητήσεις του με τον Τραμπ ο Αμερικανός πρόεδος «ποτέ δεν είπε πως θα φύγει από το ΝΑΤΟ».

Η Γαλλία θα φτάσει στον συμφωνημένο στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% μέχρι το 2024, ανέφερε ο Μακρόμ

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 οι Νατοϊκοί Σύμμαχοι συμφώνησαν να σταματήσουν τις περικοπές και να αρχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες προς το 2% του ΑΕΠ, εντός μιας δεκαετίας.

Εμπορικές απειλές προς την ΕΕ

Ξανά στις δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της Συνόδου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην κόντρα που έχει ανοίξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμπόριο και ειδικότερα για το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών δασμών προς τις εισαγωγές ευρωπαϊκών οχημάτων στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο Τραμπ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εμπορικές σχέσεις Ουάσινγκτον - Βρυξελλών. «Εάν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει, τότε θα λάβουμε δράση ως προς τις εισαγωγές αυτοκινήτων», προειδοποίησε.

Αν σου άρεσε κάνε