Απαγωγές Τούρκων αντιφρονούντων σε Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν

Απαγωγές Τούρκων αντιφρονούντων σε Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:34 Δημιουργία 12/07/18, 19:28

Σε δύο απαγωγές - συλλήψεις Τούρκων υπηκόων με την κατηγορία συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016, σε Ουκρανία και Αζερμπαϊτζάν προχώρησε οι δυνάμεις της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, ο Ισά Εζντεμίρ και ο Σαλίχ Ζάκι Γιγκίτ, συνελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία αντίστοιχα, σε επιχειρήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT). Μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με ειδική πτήση και έχουν ήδη προφυλακιστεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή στο δίκτυο του Γκιουλέν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που αρνείται κάθε ανάμιξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ζει εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.

Το Anadolu δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τους άνδρες, ούτε για τον ενδεχόμενο ρόλο που έπαιξαν οι αρχές της Ουκρανίας και του Αζερμπαϊτζάν στις συλλήψεις.

Τους τελευταίους μήνες η MIT έχει οργανώσει πολλές τέτοιες επιχειρήσεις για να μεταφέρει στην Τουρκία πρόσωπα που πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Τρεις τέτοιοι «ύποπτοι» συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο στην Γκαμπόν και τον Απρίλιο μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, μαζί με τις οικογένειές τους.

Στα τέλη Μαρτίου, πράκτορες της ΜΙΤ μετέφεραν στην Τουρκία πέντε εκπαιδευτικούς και έναν Τούρκο δάσκαλο από το Κόσοβο, σε μια μυστική επιχείρηση που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Πρίστινα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν τότε λόγο για "απαγωγή" των προσώπων αυτών.

Στις αρχές Απριλίου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι μετέφεραν στην Τουρκία 80 υποστηρικτές του Γκιουλέν που συνελήφθησαν σε 18 διαφορετικές χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε