Συγχαρητήρια Στόλντενμπεργκ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Συγχαρητήρια Στόλντενμπεργκ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:31 Δημιουργία 13/07/18, 15:23

Ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ, με την οποία συγχαίρει τη χώρα για το ξεκίνημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, απήθυνε σήμερα, Παρασκευή, ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Νορβηγός αξιωματούχος εξαίρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την επίλυση του Σκοπιανού και αναφέρεται στη σημασία που έχει η συμφωνία των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Αναλυτικά η επιστολή Στόλτενμπεργκ, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Nezavisen:

«Αυτή την εβδομάδα, η χώρα σας κλήθηκε να ξεκινήσει τις συνομιλίες ένταξης για να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς ένα λαμπρό μέλλον και ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια για εσάς και για τα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια.

Επανειλημμένως έχετε δείξει θάρρος να σφυρηλατήσετε το δικό σας μονοπάτι προς την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο ή προκλητικό είναι. Το 2001, εσείς και οι πολιτικοί ηγέτες σας αποδείξατε ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο βαλκανικό πρότυπο του πολέμου και της καταστροφής. Με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας, επιλέξατε την εθνική ενότητα από την εθνική καταστροφή.

Έκτοτε, εργαστήκατε ακούραστα για να επιλύσετε διαφωνίες και να χτίσετε γέφυρες με τους γείτονές σας, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης φιλίας με τη Βουλγαρία. Η ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας έχει πλέον ξεκλειδώσει τη δυνατότητα προόδου προς τη διατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα δώσει στη χώρα σας ισότιμη φωνή στις συζητήσεις μας, ισότιμη ψήφο στις αποφάσεις μας και την ασφάλεια που θα προκύψει από τη συμμετοχή της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο. Σημαίνει ότι είκοσι εννέα άλλες χώρες δεσμεύονται να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν εσάς και την εθνική κυριαρχία σας ενάντια σε οποιονδήποτε επιτιθέμενο.

Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται για εσάς και το μέλλον σας και η χώρα σας έχει αποδειχθεί επίσης καλός φίλος στη Συμμαχία. Παρέχετε ουσιαστική υποστήριξη τροφοδοσία στους στρατιώτες μας στο Κοσσυφοπέδιο. Και εδώ και πολλά χρόνια οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεών σας βοήθησαν στην ειρήνη και ασφάλεια στο Αφγανιστάν. Μπορείτε να είστε πολύ περήφανοι για αυτούς.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ σημαίνει επίσης περαιτέρω στήριξη των μεταρρυθμιστικών σας προσπαθειών καθώς εσείς ανήκετε στην ευρωατλαντική οικογένεια. Έχετε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η δικαστική μεταρρύθμιση και η πολιτική εποπτεία και λογοδοσία των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας. Πρέπει ακόμη να γίνουν εργασίες, μεταξύ άλλων όσον αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Το ΝΑΤΟ θα είναι μαζί σας κάθε βήμα. Για παράδειγμα, με την πρακτική υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της άμυνας, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας και για την αύξηση της διαφάνειας στον τομέα της άμυνας.

Το ΝΑΤΟ είναι βαθιά συνδεδεμένο με τις χώρες της περιοχής σας και με τη συνεχή σταθερότητά του. Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Σλοβενία ​​προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ, η Σερβία και η Βοσνία & Ερζεγοβίνη είναι στενοί και αξιόλογοι εταίροι και οι δυνάμεις μας στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να διατηρούν την ειρήνη και τη σταθερότητα

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν τώρα τη χώρα σας να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Ενώ αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, πρέπει να ολοκληρώσετε τις εθνικές διαδικασίες σας για να εφαρμόσετε τη συμφωνία για το ονοματολογικό. Στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθούν τα βήματα αυτά, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρώσουν την ένταξή σας. Ελπίζω πολύ να δω τη σημαία σας να κυματίζει στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ ως το 30ό μέλος της Συμμαχίας πολύ σύντομα.

Αυτή είναι μια ευκαιρία για μια ζωή. Το μέλλον σας είναι στα χέρια σας». καταλήγει η επιστολή.

Αν σου άρεσε κάνε