DW: Η Τουρκία θεσμοθετεί τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων

DW: Η Τουρκία θεσμοθετεί τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:06 Δημιουργία 22/07/18, 15:03

Προ ημερών ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε στην άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στην πραγματικότητα όμως αντικαθίσταται από ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, όπως εξήγησε ο ισλαμολόγος Ούντο Στάινμπαχ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

«Από το νομοσχέδιο γνωρίζουμε ήδη ότι ουσιαστικά κατοχυρώνονται νομικά τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι πρότινος κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα κατοχυρώνεται η δίωξη των πολιτών, η καταπίεση, ο περιορισμός του δικαιώματος στη διαδήλωση, όλα αυτά δηλαδή που επικρίναμε τα δυο τελευταία χρόνια. Έτσι κατοχυρώνεται και ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης και αναρωτιόμαστε προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθεί η Τουρκία, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν, γιατί ήθελε ανέκαθεν να συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες; Πού θα οδηγήσει την Τουρκία; Πάντως όχι προς τη δημοκρατία».

Στο ερώτημα γιατί τον στηρίζουν οι Τούρκοι ο Ερντογάν έχει τη στήριξη των μισών Τούρκων. «Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί τον στηρίζει αυτό το 50% της κοινής γνώμης; Γεγονός είναι ότι πολλοί δεν αντελήφθησαν καν ότι υπήρξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν τους αφορά. Αφορά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Η πλειονότητα συνεχίζει να στηρίζει τον άνθρωπο που, όπως πιστεύουν, τολμά και τα βάζει με τη Δύση και που δηλώνει ότι θέλει να την ξεπεράσει οικονομικά. […] Υπάρχει ένα όραμα μιας ανεπτυγμένης, ισχυρής Τουρκίας και πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν ενσαρκώνει ακριβώς αυτό».

Αν σου άρεσε κάνε