Ζιμπάμπουε: Τουλάχιστον 2 νεκροί από αναταραχές μετά από τις εκλογές

Ζιμπάμπουε: Τουλάχιστον 2 νεκροί από αναταραχές μετά από τις εκλογές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:55 Δημιουργία 01/08/18, 18:36

Σε έκρυθμη κατάσταση βρίσκεται η Ζιμπάμπουε μετά από τη σημερινή ανακοίνωση των πρώτων προεδρικών εκλογών στη χώρα στη «μετά-Μουγκάμπε» εποχή, που έφεραν τη νίκη του ZANU-PF του Έμερσον Μνανγκάγκουα με 109 έδρες σε σύνολο 210 εδρών.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης MDC (Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή, με ηγέτη τον Νέλσον Τσαμίσα) καταγγέλλει πως τουλάχιστον 2 άτομα έχουν σκοτωθεί και ακόμα 4 τραυματιστεί από αληθινά πυρά που χρησιμοποίησε η αστυνομία προκειμένου να διαλύσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στις μεγάλες πόλεις της Ζιμπάμπουε από το πρωί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζιγιαμπί Ζιγιαμπί δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι αναπτύχθηκε ο στρατός στους δρόμους της πρωτεύουσας για να αποκατασταθεί η «ειρήνη και η ηρεμία». Ο υπουργός τόνισε ότι δεν έχει γνώση κατά πόσον άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ένοπλες δυνάμεις.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυρά που δέχθηκε από στρατιώτες.

«Έχουμε πληροφορίες ότι έξι άνθρωποι δέχθηκαν πυροβολισμούς και δύο είναι νεκροί», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Τεντάι Μπιτί, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC).

Νωρίτερα σήμερα η εκλογική επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε ότι το Zanu-PF, το κυβερνών κόμμα από την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε το 1980, κέρδισε την πλειοψηφία σε κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές της Δευτέρας. Εντούτοις, ο νικητής των προεδρικών εκλογών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Ο ηγέτης του MDC Νέλσον Σαμίζα με ανάρτηση στo Twitter τόνισε ότι κέρδισε τη «λαϊκή ψήφο» στις εκλογές της Δευτέρας και απείλησε ότι δεν θα δεχτεί την νίκη του Zanu-PF.

Ο ηγέτης του Zanu-PF, ο 75χρονος νυν αρχηγός του κράτους Έμερσον Μνανγκάγκουα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και για προτρέποντας σε υπομονή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν αμφιβολίες για τη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών και ανησυχίες για την καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την εκλογή προέδρου.

Αν σου άρεσε κάνε