Στα «τάρταρα» η τουρκική λίρα, στα «κάγκελα» ο Ερντογάν

Στα «τάρταρα» η τουρκική λίρα, στα «κάγκελα» ο Ερντογάν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:51 Δημιουργία 10/08/18, 16:38

Μια πρωτοφανή έκκληση απηύθυνε στους πολίτες ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η πτώση της τουρκικής λίρας μοιάζει να μην έχει τέλος.

Ειδικότερα, η τουρκική λίρα δείχνει πτώση μέχρι και 20,95% έναντι του δολαρίου μετά από το tweet-απάντηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump με διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ύστερα από τις εξαγγελίες Ερντογάν.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί κατακόρυφα έναντι του δολαρίου, καθώς ο πρόεδρος Recep Erdogan υποσχέθηκε να απαντήσει στον "οικονομικό πόλεμο" και ο Donald Trump δήλωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα εναντίον της χώρας.

Ο Berat Albayrak, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Erdogan, προσπάθησε να κατευνάσει τις πιέσεις στο νόμισμα ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα προσπαθήσει να επανεξισορροπήσει την οικονομία από την προηγούμενη εστίασή της στην ανάπτυξη.

Αλλά καθώς μιλούσε, ο Trump τουήταρε ότι θα συνεχίσει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας, διπλασιάζοντας τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ξεκινώντας την ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος μέχρι και το 20,95% στις 6,6845 λίρες έναντι του δολαρίου.

Η λίρα έχει συμπληρώσει 12 διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις έναντι του δολαρίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το Νοέμβριο του 1999, τον μήνα πριν μπει η χώρα σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Εξάλλου, δημοσίευμα των Financial Times το πρωί ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους FT οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν στις BBVA, UniCredit και BNP Paribas.

Ειδικότερα, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο προσεκτικά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη χώρα.

Ο SSM δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη, αναφέρουν οι FT. Ωστόσο εκτιμά ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Ένας κίνδυνος που εξετάζει η ΕΚΤ είναι μεγάλοι δανειολήπτες στην Τουρκία να μην έχουν προστασία έναντι της μεγάλης υποχώρησης της λίρας και να αρχίσουν να αθετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες της χώρας να ανταλλάξουν τα ξένα «σκληρά» νομίσματα με τουρκικές λίρες, θέτοντας την οικονομική κρίση της χώρας σε πλαίσιο «εθνικής μάχης εναντίον οικονομικών εχθρών«.

«Το δολάριο δεν μπορεί να μπλοκάρει τον δρόμο μας. Μην ανησυχείτε», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στην πόλη Μπαϊμπούρτ.

«Ωστόσο το λέω ξανά και από εδώ. Εάν υπάρχει κάποιος που έχει δολάρια ή χρυσό κάτω από τα μαξιλάρια του, θα πρέπει να πάει να το ανταλλάξει με λίρες στις τράπεζές μας. Αυτός είναι ένα εθνικός πόλεμος», πρόσθεσε

«Αυτή θα είναι η απάντηση του λαού μας σε όσους κήρυξαν πόλεμο εναντίον μας».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε