ΗΠΑ: Διπλασιασμός των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

ΗΠΑ: Διπλασιασμός των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:59 Δημιουργία 10/08/18, 16:53

Απάντηση στην έκκληση Ερντογάν προς τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν τον χρυσό και τα δολάρια που ενδεχομένως έχουν κρυμμένα στο σπίτι τους σε τουρκικές λίρες, έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι «ενέκρινα μόλις τον διπλασιασμό των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο για την Τουρκία καθώς το νόμισμά τους, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού μας δολαρίου! Στο αλουμίνιο θα διαμορφώνονται στο 20% και για τον χάλυβα στο 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!».

«Οι δασμοί με βάση το Άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», τόνισε μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, η Λίντσεϊ Ουόλτερς, με ανακοίνωσή της.

Έκκληση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας απευθύνθηκε στον Πρόεδρο Τραμπ «παρακαλώντας τον θερμά» να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι το εμπορικό ρήγμα μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ μπορεί να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

«Οι επανειλημμένες προσπάθειες να καταστήσουμε σαφές στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα κριτήρια που καθορίζουν τους αμεικανικούς δασμούς δεν ισχύουν για την Τουρκία, έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί άκαρπες», ανέφερε σε δήλωσή της η Ράχσαρ Πετσκάν.

«Ωστόσο εκλιπαρούμε (σσ: implore) τον Πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ολο αυτό μπορεί και πρέπει να λυθεί μέσω διαλόγου και συνεργασίας.

Αν σου άρεσε κάνε