Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μας αναγκάζουν να αναζητήσουμε άλλους συμμάχους

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μας αναγκάζουν να αναζητήσουμε άλλους συμμάχους

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:16 Δημιουργία 11/08/18, 12:10

«Οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλειά τους, ενώ αναγκάζουν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους συμμάχους», γράφει σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, ο Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο των δασμών που επέβαλε σε βάρος της Τουρκίας, ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η συνεργασία μας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από διαφωνίες. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας να αναστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη τάση αποδείχθηκαν μάταιες», γράφει χαρακτηρισιτκά ο Τούρκος πρόεδρος και προσθέτει: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και να κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας θα τεθεί σε κίνδυνο».

«Πριν είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις. Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση και η έλλειψη σεβασμού θα μας οδηγήσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την ιστορική πτώση της τουρκικής λίρας ο Ερντογάν έκανε χθες λόγο για «οικονομικό πόλεμο» σε βάρος της Τουρκίας, διαβεβαιώνοντας όμως πως η Αγκυρα θα αναδειχτεί νικήτρια.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του, αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τονίζοντας πως «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον».

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα νιώθει απογοητευμένη από την Ουάσιγκτον, στάθηκε στην υπόθεση Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος, στις σχέσεις των ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, αλλά και στην υπόθεση Μπράνσον.

Αν σου άρεσε κάνε