Νέος γύρος κυρώσεων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία

Νέος γύρος κυρώσεων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:47 Δημιουργία 21/08/18, 17:14

Ακόμα ένα γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Ρώσους υπηκόους, τρείς εταιρίες και έξι πλοία που φέρουν τη ρωσική σημαία λόγω των επιχειρηματικών σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα με την κατηγορία για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Πιόνγκιανκ.

Ακόμα, διατηρήθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις για τη φερόμενη δραστηριότητα της Ρωσίας σε κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται, σύμφωνα με την Wall Street Journal, την ίδια ώρα που το Κογκρέσο εξετάζει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο ενέργειες του (αμερικανικού) υπουργείου Οικονομικών είχαν ευρύτατες συνέπειες για τα οικονομικά συμφέροντα των φυσικών και νομικών προσώπων που εθίγησαν από αυτές, περιλαμβανομένης της δέσμευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει η εισήγηση.

Οι συνέπειες των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων γίνονται αισθητές περάν των φυσικών και νομικών προσώπων στις οποίες έχουν επιβληθεί, δήλωσε η Μάντελκερ στην εισήγηση της. .

«Οι δυτικές κυρώσεις και η γεωπολιτική ένταση που επακολούθησε, αύξησαν τα επίπεδα της ασάφειας και άρχισαν να φρενάρουν τις εσωτερικές και ξένες επενδύσεις στην Ρωσία. Στον ενεργειακό τομέα οι κυρώσεις μας περιόρισαν τις βασικές επενδύσεις στα έργα εξόρυξης, που είναι αναγκαίες για να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ρωσία. Γενικά οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ρωσία έπεσαν από το 2013 περισσότερο από το 5%, ενώ αισθητή ήταν η μείωση των άμεσων επενδύσεων από τις ΗΠΑ οι οποίες μειώθηκαν από το 2013 κατά 80%», δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών Σιγκάλ Μάντελκερ.

Η Μαντέλκερ δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να σκληρύνει το ισχύον καθεστώς των κυρώσεων κατά της Μόσχας εάν δεν αλλάξει την πολιτική της.

«Αν και οι καταστροφικές ενέργειες από μέρους της Ρωσίας συνεχίζονται, πιστεύουμε ότι ο τυχοδιωκτισμός της αναμφίβολα περιορίζεται, καθώς κατανοεί ότι μπορούμε να προκαλέσουμε πολύ μεγαλύτερο οικονομικό πόνο, αξιοποιώντας τον ισχυρό κρατικό μας μηχανισμό και θα το πράξουμε αυτό χωρίς ταλαντεύσεις, εάν η συμπεριφορά της δεν αλλάξει ουσιαστικά και εμφανώς» ,παρατήρησε η Μαντελκερ.

Κατά την άποψη της οι αμερικανικές κυρώσεις προκάλεσαν «σοβαρή ζημιά» στην Ρωσία, ενώ επεσήμανε ότι η σημασία αυτής της πολιτική των κυρώσεων «πρέπει να αξιολογείται από την άποψη των συνεπειών της». Παράλληλα ισχυρίσθηκε ότι «οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο σκέπτονται να αποστασιοποιηθούν από τους Ρώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις».

Αν σου άρεσε κάνε