Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Τουρκία στις αρχές του Σεπτεμβρίου

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Τουρκία στις αρχές του Σεπτεμβρίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:56 Δημιουργία 24/08/18, 14:22

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που θα βρεθεί στην Άγκυρα στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου για συνάντηση με τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σειρά άλλων Τούρκων αξιωματικών.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας ενώ η παρουσία του Μάας συνδέεται και με την προετοιμασία του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Σεπτεμβρίου.

Οι προσπάθειες επαναπροσέγγιση των δύο χωρών είχαν μεν ξεκινήσει πριν η οικονομική κρίση στην Τουρκία πάρει τις σημερινές διαστάσεις και επιδεινωθούν ο σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Σίγουρα όμως αυτές οι εξελίξεις συνέβαλαν ώστε η Άγκυρα να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στην ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία. Από την πλευρά του το Βερολίνο έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για μια οικονομικά και πολιτικά σταθερή Τουρκία.

Παράλληλα όμως η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει τα επίμαχα θέματα στις σχέσεις των δύο χωρών: την εισβολή του τουρκικού στρατού στην περιοχή του Αφρίν της Β. Συρίας, τις παραβιάσεις θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου στην Τουρκία όπως και την κράτηση τουλάχιστον επτά Γερμανών υπηκόων για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές. Μόλις πρόσφατα ο Μάας δήλωσε πως η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα θα επιτευχθεί μόνον εάν όλοι τους αποφυλακιστούν.

Αν σου άρεσε κάνε