Εκνευρισμός της Ιταλίας για την απόφαση της ΕΕ στο μεταναστευτικό

Εκνευρισμός της Ιταλίας για την απόφαση της ΕΕ στο μεταναστευτικό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:25 Δημιουργία 24/08/18, 18:47

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολίασε η Ιταλία την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σημερινή σύσκεψη στις Βρυξέλλες όπου και δεν ελήφθη κάποια απόφαση για τη μετακίνηση των περίπου 150 μεταναστών που παραμένουν που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο «Diciotti» στη Κατάνη της Ιταλίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως «η ΕΕ έχασε μια ευκαιρία για να δείξει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα από τη στιγμή που δεν προσέφερε μια λύση για το πλοίο με τους μετανάστες».

Ο ίδιος ο Κόντε τόνισε «αυτή η κίνηση δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες».

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ορισμένοι από τους μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο ξεκίνησαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την όλη κατάσταση. Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ιταλική ακτοφυλακή είπε ότι αυτοί οι μετανάστες «αρνήθηκαν να φάνε το πρωινό τους σήμερα το πρωί».

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, σήμερα το απόγευμα, οι 150 μετανάστες αποδέχθηκαν τελικά να φάνε το γεύμα τους, που τους έδωσαν οι Ιταλοί λιμενοφύλακες.

«Πέντε εκατομμύρια Ιταλοί σε κατάσταση απόλυτης ένδειας κάνουν απεργία πείνας καθημερινά, χωρίς την κάλυψη των δημοσιογράφων και τον καλοθελητών. Πρώτα οι Ιταλοί» είπε ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Σημειώνεται πως οαντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να μειώσει τη συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελλείψει συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την τύχη των μεταναστών που παραμένουν σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά» έγραψε ο Ντι Μάιο στη σελίδα του στο Facebook, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή από το να «λάβει μονομερώς μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα».

«Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τα κεφάλαια που καταβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε