Δημοσκόπηση Reuters για Brexit: Στο 25% οι πιθανότητες ενός «no deal»

Δημοσκόπηση Reuters για Brexit: Στο 25% οι πιθανότητες ενός «no deal»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:13 Δημιουργία 04/09/18, 15:11

Σταθερά στο 25% υπολογίζουν τις πιθανότητες του «no deal», δηλαδή μίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρχει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα περιμένει έως το επίσημο Brexit πριν αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τις 29 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, με τις πιέσεις στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι να εντείνονται, θέλει μία στις τέσσερις πιθανότητες για ένα «άτακτο» Brexit, όπως ακριβώς και πριν από ένα μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομολόγοι είναι αρκετά πιο αισιόδοξοι από τα ίδια τα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης κή τις κοινοτικές πηγές, που αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόδοος στις διαπραγματεύσεις παρά τη διάθεση των δύο πλευρών να αποφύγουν το σενάριο του no deal.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, στις αρχές Αυγούστου είχε προειδοποιήσει πως οι πιθανότητες του no deal ανέρχονται στο 60%.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν σε συμφωνία, έστω και της τελευταίας στιγμής, και επομένως προσδιορίζουν μόλις στο 15% τις πιθανότητες μίας ύφεσης της βρετανικής οικονομίας μέσα στον επόμενο χρόνο. Ωστόσο ανεβάζουν στο 25% τις πιθανότητες για ύφεση μέσα στην επόμενη διετία.

Η μέση εκτίμηση κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 1,4% το 2019 και 1,6% το 2020.

Αν σου άρεσε κάνε