Μήνυμα της Γερμανίας στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μήνυμα της Γερμανίας στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:59 Δημιουργία 05/09/18, 19:56

Δεκτός στην Άγκυρα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε ενόσω οι δύο χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, οι οποίες είναι τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

«Οι ανθρώπινες σχέσεις μας με τη Τουρκία είναι τόσο βαθιές που οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά για να τις βελτιώσουμε», έγραψε ο Μάας στο Twitter μετά την άφιξή του στην Τουρκία.

Αρχικά έγινε δεκτός από τον ομόλογό του και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πρόγραμμα των συνομιλιών περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνή θέματα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Μάας πραγματοποιείται την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για μια επιχείρηση που δείχνει να επίκειται των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου προπύργιου των ανταρτών στη Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο Μάας έγραψε στο Twitter επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα θίξει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και την κράτηση στην Τουρκία γερμανών πολιτών ή με διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το Βερολίνο, επτά Γερμανοί ή πολίτες με διπλή υπηκοότητα κρατούνται σήμερα στην Τουρκία για «πολιτικούς» λόγους.

Από τις αρχές του έτους, οι δύο σύμμαχοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ φαίνεται να έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σοβαρή διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ, η οποία επηρεάζει σημαντικά την οικονομία της. Η Άγκυρα δείχνει να θέλει τη σύσφιξη των σχέσεών της με τους ευρωπαίους συμμάχους της.

Σε αυτό το πλαίσιο, τουρκικά δικαστήρια απελευθέρωσαν τον Αύγουστο τους δύο έλληνες στρατιωτικούς και τον πρόεδρο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, των οποίων η κράτηση είχε ενισχύσει τις εντάσεις με την Ευρώπη. Ο Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

'Οσο για την Γερμανίδα Μεσαλέ Τόλου, δημοσιογράφο και διερμηνέα, που δικάζεται στην Τουρκία για «τρομοκρατική» δραστηριότητα, τής επετράπη να επιστρέψει στη Γερμανία.

Αύριο, ο Μάας αναμένεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στα εγκαίνια ενός γερμανικού σχολείου.

Αν σου άρεσε κάνε