Με αργό βήμα οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Καναδά για τη NAFTA

Με αργό βήμα οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Καναδά για τη NAFTA

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:49 Δημιουργία 05/09/18, 20:22

Χωρίς κάποια σημαντική πρόοδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τον Καναδά για την εμπορική συμφωνία NAFTA, που επανεκκίνησαν σήμερα μετά από διακοπή τεσσάρων ημερών.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σημείωσε πως η χώρα του επιμένει στους όρους της συμφωνίας, ενώ άφησε και αιχμές εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, λέγοντας πως «δεν ακολουθεί πάντα τους κανόνες».

Από την πλευρά της, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, η υπουργός Εξωτερικών του Τριντό, Κρίστια Φρίλαντ, δήλωσε πως «συνεχίζουμε να συζητούμε σε καλό κλίμα. Πρέπει να καταλάβουμε πως τόσο εμείς όσο και η άλλη πλευρά πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα πίσω από τις αρχικές μας θέσεις».

Η Φρίλαντ συνέχισε λέγοντας ότι «πραγματικά πιστεύω πως είναι εφικτή μια συμφωνία NAFTA που θα είναι καλή για όλες τις χώρες», ενώ πρόσθεσε πως οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν λίγο αργότερα μέσα στην Τετάρτη».

Ο Καναδάς θέλει διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρεθεί μόνιμα από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο καθώς και από τους προτεινόμενους φόρους σε αυτοκίνητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τραμπ από την πλευρά του κατηγορεί τη συμφωνία του 1994 ότι έχει προκαλέσει την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε