Η Τουρκία θα παραμείνει στη Συρία, τόνισε ο Ερντογάν

Η Τουρκία θα παραμείνει στη Συρία, τόνισε ο Ερντογάν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:55 Δημιουργία 07/09/18, 15:06

Νέες προειδοποιήσεις τόσο προς τη Συρία του Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και στις ΗΠΑ έστειλε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την Τεχεράνη, κατά τη τριμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Βλάντιμιρ Πούτιν και με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.

Όπως δήλωσε ο Ερντογάν, «η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει από τη Συρία μέχρι να εξασφαλιστεί η πολιτική και εδαφική ασφάλεια της χώρας».

Ακόμα, έκανε αίτημα για κατάπαυση του πυρός στην συριακή περιφέρεια του Ιντλίμπ, λέγοντας πως «αυτό θα ήταν μια πραγματική νίκη από τη σημερινή τριμερή». Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιντλίμ στα χέρια του Άσαντ. Είμαστε υποχρεωμένοι να σώσουμε τους πρόσφυγες και τους πολίτες από την Ιντλίμπ».

Κάνοντας νέα επίθεση προς τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «μας απασχολεί η αμερικανική βοήθεια και στήριξη προς τις τρομοκρατικές ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων. Προσπαθούν να κάνουν μόνιμη την παρουσία των τρομοκρατών ανατολικά του Ευφράτη». Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι πολύ ενοχλημένη από τις πολιτικές των ΗΠΑ στη Συρία».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, σηματοδοτώντας την άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί κι άλλους πρόσφυγες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί έξοδος αμάχων από το Ιντλίμπ.

Στις δηλώσεις του από την Τεχεράνη, που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως οποιαδήποτε επίθεση στην Ιντλίμπ θα έχει αποτέλεσμα μια καταστροφή και εκατομμύρια άμαχοι που βρίσκονται εκεί θα μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.

Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Αν σου άρεσε κάνε