Μύρισε «μπαρούτι» στην τριμερή σύσκεψη για τη Συρία

Μύρισε «μπαρούτι» στην τριμερή σύσκεψη για τη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:32 Δημιουργία 07/09/18, 16:01

«Μπαρούτι» μύρισε στην τριμερή σύσκεψη για τη Συρία, όταν Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Η βασική προστριβή εντοπίστηκε γύρω από τις συζητήσεις για τη συριακή περιφέρεια της Ιντλίμπ, που το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται βομβαρδισμούς από τη ρωσική αεροπορία, που διευκολύνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ.

Ο Ερντογάν ζήτησε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον Πούτιν, ο οποίος ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως είναι αδύνατον να υπάρξει κατάπαυσης πυρός από τους «τρομοκράτες που επιχειρούν στην περιοχή».

Ακόμη, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της σύσκεψης αναφέρεται πως «η σύγκρουση στη Συρία μπορεί να τερματιστεί μόνο με μια συνεχιζόμενη πολιτική διαδικασία. Δεν μπορεί να υπάρξει μια στρατιωτική λύση για την επίλυση του συριακού ζητήματος».

Στην τοποθέτηση του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει από τη Συρία μέχρι να εξασφαλιστεί η πολιτική και εδαφική ασφάλεια της χώρας».

Επίσης, ο ίδιος έκανε αίτημα για κατάπαυση του πυρός στην συριακή περιφέρεια του Ιντλίμπ, λέγοντας πως «αυτό θα ήταν μια πραγματική νίκη από τη σημερινή τριμερή». Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιντλίμ στα χέρια του Άσαντ. Είμαστε υποχρεωμένοι να σώσουμε τους πρόσφυγες και τους πολίτες από την Ιντλίμπ».

Εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «μας απασχολεί η αμερικανική βοήθεια και στήριξη προς τις τρομοκρατικές ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων. Προσπαθούν να κάνουν μόνιμη την παρουσία των τρομοκρατών ανατολικά του Ευφράτη». Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι πολύ ενοχλημένη από τις πολιτικές των ΗΠΑ στη Συρία».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, σηματοδοτώντας την άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί κι άλλους πρόσφυγες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί έξοδος αμάχων από το Ιντλίμπ.

Στις δηλώσεις του από την Τεχεράνη, που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως οποιαδήποτε επίθεση στην Ιντλίμπ θα έχει αποτέλεσμα μια καταστροφή και εκατομμύρια άμαχοι που βρίσκονται εκεί θα μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.

Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Η τοποθέτηση Πούτιν

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε τον Άσαντ.

Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειάς της και οφείλει να το πράξει», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη με τους ομολόγους του από το Ιράν και την Τουρκία, που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση στη Συρία.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς».

«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε (...) Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι αντίθετος σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ επειδή το Μέτωπο Νόσρα και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εκεί δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Τεχεράνη, ο Πούτιν τόνισε πως ο κύριος στόχος είναι η εκδίωξη των μαχητών από την Ιντλίμπ.

Ακόμα, πρόσθεσε πως οι συνομιλίες που είχε με τους προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας ήταν εποικοδομητικές και πως συζήτησαν για μια «σταδιακή σταθεροποίηση» στις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.

Αν σου άρεσε κάνε