Για «δεύτερη ανεξαρτησία» της «Μακεδονίας» μίλησε ο Ντιμιτρόφ

Για «δεύτερη ανεξαρτησία» της «Μακεδονίας» μίλησε ο Ντιμιτρόφ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:45 Δημιουργία 10/09/18, 14:38

Οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι συνεχίσουν ακάθεκτοι τη χρήση του «Μακεδονία», εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μίλησε στο Guardian. Ο ΥΠΕΞ -γράφει το δημοσίευμα- ο οποίος πέρασε μήνες σε διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, αναφέρει ότι θα ανοίξει ένα νέο δρόμο για το μικρό έθνος των περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο αγωνίστηκε από τότε που έγινε ανεξάρτητο μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας. «Έχουμε χάσει μια γενιά. Είμαι 45 ετών, ήμουν 18 ετών όταν η "Μακεδονία" έγινε ανεξάρτητη. Κατά κάποιον τρόπο αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μας να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του στον Guardian, στο γραφείο του στο κέντρο των Σκοπίων.

Οι κυβερνητικοί επικριτές λένε ότι η διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα αποτελεί χειραγώγηση, αλλά η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, δήλωσε ότι είναι σωστή η διατύπωση του ερωτήματος σε δύο μέρη. «Εάν υπήρχε η ευκαιρία να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλοι θα ενθουσιάζονταν», σημειώνει. «Η άρνηση της σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας είναι παράλογη». Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι μια ψήφος υπέρ του ναι, ακόμη και αν η προσέλευση είναι κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται για να τεθεί σε ισχύ, θα είναι εντολή αλλαγής.

«Ο κυβερνών συνασπισμός θα πρέπει να πείσει περίπου 10 βουλευτές από το VMRO να ψηφίσουν μαζί τους για να επιτύχουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για συνταγματική αλλαγή. Οι αξιωματούχοι του VMRO είναι εξαγριωμένοι για το ότι η χώρα θα πρέπει να αλλάξει το όνομά της όχι μόνο στις διεθνείς επικοινωνίες αλλά και εσωτερικά, με τα διαβατήρια, τα ονόματα των υπουργείων και όλες τις άλλες αναφορές στη "Μακεδονία" να αντικαθίστανται από το "Βόρεια Μακεδονία"» γράφει ο Guardian.

«Θα είχαν καλύτερη συμφωνία εάν είχαν αφήσει τους Έλληνες να την γράψουν οι ίδιοι, γιατί πιθανότατα οι Έλληνες θα ήταν λίγο ντροπιασμένοι να πάρουν για τον εαυτό τους τα πάντα», δήλωσε ο Αλεκστάνταρ Νικολόσκι, αντιπρόεδρος του VMRO, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα. Εκτός από την προσπάθεια προσεταιρισμού της αντιπολίτευσης, οι αξιωματούχοι στα Σκόπια παρακολουθούν τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Η Ρωσία δήλωσε ανοιχτά ότι αντιτίθεται στην προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ και έχει κατηγορηθεί ότι εργάζεται στο παρασκήνιο προσπαθώντας να ανατρέψει τη συμφωνία. Η Ελλάδα απέλασε πρόσφατα Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους ότι δωροδόκησαν αντιπάλους της συμφωνίας. Οι δυτικές χώρες πιέζουν έντονα για την επιτυχία της συμφωνίας, με την Άγκελα Μέρκελ να επισκέπτεται τα Σκόπια το περασμένο Σαββατοκύριακο...

Αν σου άρεσε κάνε