Στήριξη για το Κυπριακό από τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Στήριξη για το Κυπριακό από τον Γερμανό ΥΠΕΞ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:57 Δημιουργία 10/09/18, 17:54

Τη σημασία μιας ευρωπαϊκής λύσης για το Κυπριακό υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Μία βελτίωση των σχέσεων θα ήταν προς το συμφέρον όλων» σημείωσε ο κ. Μάας και ζήτησε εποικοδομητική στάση, κυρίως από την τουρκική πλευρά, καθώς μία λύση, όπως είπε, είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Η Γερμανία, τόνισε, στηρίζει τη διαδικασία προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού «για μία μόνιμη και βιώσιμη λύση, για να οικοδομηθούν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση». Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι στόχος και της Γερμανίας, δήλωσε αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ επαίνεσε τις πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης στην κατεύθυνση της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με χώρες της περιοχής.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για εξαιρετικά εποικοδομητικές συνομιλίες και για κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Γερμανίας σε πολλούς τομείς. Ειδικά για το Κυπριακό, επισήμανε ότι «λύση μπορεί να υπάρξει».

«Θέλουμε έναν γείτονα, ο οποίος να βρίσκεται κοντά στην ΕΕ, να σέβεται τις αρχές της» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναλαβει τον ρόλο της για την επίλυση του Κυπριακού. Από τη στάση της εξαρτάται το εάν θα έρθει κοντά στην ΕΕ».

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Γερμανία στο τέλος του μήνα, το μεταναστευτικό -με τον κ. Χροστοδουλίδη να εκφράζει την ανησυχία του για τις αυξανόμενες ροές στην Κύπρο- αλλά και το Brexit.

Αν σου άρεσε κάνε