Προειδοποιητικό μήνυμα από Λαγκάρντ για πιθανό άτακτο Brexit

Προειδοποιητικό μήνυμα από Λαγκάρντ για πιθανό άτακτο Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:23 Δημιουργία 17/09/18, 13:22

Προειδοποιητικό μήνυμα ότι η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας θα συρρικνωθεί, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη χρονιά χωρίς συμφωνία για το Brexit, έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ τόνισε ότι αναμένει να αναπτυχθεί η βρετανική οικονομία κατά περίπου 1,5% ετησίως το 2018 και το 2019, εάν υπάρξει συμφωνία για το «διαζύγιο», σε σύγκριση με το περίπου 1,75% που θα είχε εάν παρέμενε εντός.

«Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα οδηγήσει σε συρρίκνωση», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.

«Μία άτακτη αποχώρηση θα έχει πολύ χειρότερο αποτέλεσμα» είπε η ίδια, ενώ το Ταμείο παρουσίαζε την ετήσια έκθεση για τη βρετανική οικονομία.

«Θέλω να είμαι σαφής, σε σύγκριση με τη σημερινή ομαλή ενιαία αγορά, όλα τα πιθανά σενάρια του Brexit θα έχουν κόστος στην οικονομία και σε ένα μικρότερο βαθμό και στην ΕΕ», ανέφερε.

«Όσο πιο μεγάλα τα εμπόδια στο εμπόριο, τόσο μεγαλύτερο και το κόστος. Αυτό πρέπει να είναι εύλογα προφανές, αλλά φαίνεται ότι κάποιες φορές δεν είναι».

Το ΔΝΤ πάντως σημείωσε ότι υπάρχει μία «αποθαρρυντική» σειρά ζητημάτων, που πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστεί πριν το Brexit.

Αν σου άρεσε κάνε