Νέα «καμπάνα» από Τραμπ: Επιπρόσθετοι δασμοί για την Κίνα και... απειλές

Νέα «καμπάνα» από Τραμπ: Επιπρόσθετοι δασμοί για την Κίνα και... απειλές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:00 Δημιουργία 18/09/18, 07:35

Την ώρα που σύσσωμοι οι αναλυτές εκπέμπουν μηνύματα SOS όσον αφορά την αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού, ΗΠΑ και Κίνα κάνουν πότε δύο βήματα μπρος και πότε δύο πίσω ως προς τη μεταξύ τους διένεξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η «καμπάνα» ήρθε πάλι από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ανήγγειλε τη Δευτέρα ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ προειδοποίησε με επιπρόσθετες κυρώσεις σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με την οποία αναγγέλλονται οι δασμοί, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει σε αντίποινα σε Αμερικανούς αγρότες ή αμερικανικές βιομηχανίες, τότε «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση αργότερα σήμερα το πρωί στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κινεζική αντίδραση στην αναγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγει η χώρα αυτή από την Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο πηγή που ενημερώθηκε σχετικά.

Αν σου άρεσε κάνε