Σύνοδος: Αδιέξοδο για Brexit, εντάσεις για προσφυγικό

Σύνοδος: Αδιέξοδο για Brexit, εντάσεις για προσφυγικό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:42 Δημιουργία 20/09/18, 08:15

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, σε ό,τι αφορά το Brexit ή τα σύνορα με την Ιρλανδία, όπως δήλωσαν η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά το δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε αυτό το στάδιο, βρισκόμαστε σε τέλμα. Δεν υπάρχει καμιά πρόοδος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, μετά από την ολοκλήρωση του δείπνου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι συμπλήρωσε: «Για το ζήτημα των συνόρων, δεν υπήρξε καμιά πρόοδος. Θα δούμε τι θα προκύψει στη συζήτηση των 27 αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη)».

Η Τερέζα Μέι κάλεσε τις Βρυξέλλες να «εξελίξουν» τη θέση τους για το Brexit. «Αν πρόκειται να πετύχουμε μια επιτυχή κατάληξη, τότε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξελίξει τη θέση του, η Ε.Ε, θα χρειαστεί επίσης να εξελίξει τη δική της», ανέφερε.

Η Βρετανή πρωθυπουργός προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι το Λονδίνο δεν θα επιδιώξει άλλη παράταση. Με ή χωρίς συμφωνία, «η χώρα θα φύγει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019», διεμήνυσε η Μέι, σκορπίζοντας απαισιοδοξία στους ομολόγους της που ευθύς αμέσως μίλησαν για «ουδεμία πρόοδο» στα μείζονα θέματα του εμπορίου και των ιρλανδικών συνόρων.

«Ευθύνη όλων μας είναι να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός δίνοντας μία διορία έως την έκτακτη σύνοδο, την οποία πρότεινε για τα μέσα Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και επιβεβαίωσε η Ε.Ε.

Η αδιάλλακτη στάση της Μέι κατά το δείπνο εργασίας, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ήταν η πρώτη της ευκαιρία μετά το «ήπιο Τσέκερς» που συμφώνησε επί της αρχής με τους Τόρις να απευθυνθεί στους 27 ηγέτες της Ένωσης – και όχι δια μέσου του επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Υπό την ασφυκτική πίεση των πιο σκληροπυρηνικών στους κόλπους των Τόρις, οι οποίοι αντιδρούν στη συμφωνία στο Τσέκερς και απειλούν με διάσπαση του κόμματος, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ελπίζουν σε μία επίσπευση της διαδικασίας.

«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι ο χρόνος είναι λίγος. Η παράταση ωστόσο ή η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις δεν είναι λύση», τόνισε χαρακτηριστικά η Μέι.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για το ζήτημα, ένα από τα πλέον ακανθώδη στη διαπραγμάτευση για τους όρους του διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε., αργότερα εντός της ημέρας, κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια ώρα, εντάσεις μεταξύ των κρατών -μελών προκάλεσε εκ νέου το προσφυγικό. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι «Η Ε.Ε. θα πρέπει να τερματίσει το "παιχνίδι αλληλοκατηγοριών" στο μεταναστευτικό αλλά και να επικεντρωθεί στη στενότερη συνεργασία με τρίτες χώρες ενισχύοντας παράλληλα τη φύλαξη των συνόρων της με στόχο τη μείωση των αφίξεων».

«Οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη έχουν έλθει ξανά στην επιφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Σάλτσμπουργκ όπου υποδέχθηκε τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι επιχειρούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, ένα ζήτημα που έχει καταστρέψει στο πέρασμα των χρόνων την ενότητα μεταξύ των χωρών.

«Αντί να εκμεταλλευόμαστε πολιτικά την κατάσταση πρέπει να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να μένουμε διχασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα και αυτούς που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για πολιτικό όφελος», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Ως προς τη συζήτηση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το περιεχόμενο της οποίας αναμένεται να αποκαλυφθεί αργότερα σήμερα, αυτή έγινε μετά το καλοκαιρινό διπλωματικό μπραντεφέρ στη Μεσόγειο με αφορμή τα πλοία που διέσωζαν μετανάστες, στα οποία πλέον η Ιταλία αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια της εάν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη.

«Ειλικρινά, δεν περιμένω τίποτα σημαντικό (...) Αλλά ακόμα κι αν η Ευρώπη επιδείξει για νιοστή φορά ότι είναι απόλυτα ανύπαρκτη και αδιάφορη (για το μεταναστευτικό ζήτημα), θα αναλάβουμε δράση από τη δική μας πλευρά συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες», διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε «καμπανάκι» για την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης.

Ελάχιστη πρόοδος αναμενόταν να σημειωθεί όσον αφορά τα ευρωπαϊκά σχέδια για «ελεγχόμενα κέντρα» στην Ευρώπη, ή την ταχεία διαλογή των αιτούντων άσυλο και των οικονομικών παράτυπων μεταναστών που θα επαναπροωθούνται.

Ως προς το σχέδιο να δημιουργηθούν «πλατφόρμες αποβίβασης» εκτός ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, η κατάσταση συνεχίζει να είναι ακόμα πολύ θολή, καθώς καμιά αφρικανική χώρα δεν έχει εκφράσει μέχρι σήμερα προθυμία να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Πρέπει «να δημιουργηθεί ένα πιο προβλέψιμο σύστημα, ώστε να τερματιστούν οι ad hoc λύσεις για τις αποβιβάσεις» μεταναστών, όπως αυτές που βρέθηκαν με μεγάλη δυσκολία το καλοκαίρι στις περιπτώσεις των πλοίων Aquarius και Diciotti, έκρινε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη», έκρινε από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προτρέποντας τις χώρες που δεν δέχονται να υποδεχθούν πρόσφυγες - «όπως θα όφειλαν» - να «συνεισφέρουν με άλλα μέσα».

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να διχάζονται όσον αφορά το ζήτημα της ανακατανομής των αιτούντων άσυλο, που ζητούν οι χώρες της Μεσογείου και απορρίπτουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Συμφωνούν αντιθέτως πλέον στους στόχους της επιτάχυνσης των επαναπροωθήσεων μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, της άσκησης πίεσης στις χώρες διέλευσης και προέλευσης και της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Για το τελευταίο σημείο, ο Aυστριακός καγκελάριος επέκρινε τις επιφυλάξεις από μέρους της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας για το σχέδιο να ενισχυθεί σημαντικά η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

«Είμαστε ευτυχείς που η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στο πώς θα προστατεύονται τα σύνορα. Όμως εμείς είμαστε σε θέση να φυλάσσουμε τα δικά μας σύνορα», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εξάλλου αρέσκεται να κατακεραυνώνει τις «φιλομεταναστευτικές δυνάμεις» στις Βρυξέλλες.

Αν σου άρεσε κάνε