Αντιμέτωπη με νέα ενδοκυβερνητική κρίση η Μέρκελ στη Γερμανία

Αντιμέτωπη με νέα ενδοκυβερνητική κρίση η Μέρκελ στη Γερμανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:46 Δημιουργία 21/09/18, 18:39

Νέα προβλήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας προκύπτουν για την Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή την πολιτική προαγωγή του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν σε υφυπουργό Εσωτερικών, εν μέσω κατηγοριών για ανοχή σε ακροδεξιές ομάδες.

Η επικεφαλής του συγκυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού SPD, Αντρέα Νάλες, σε επιστολή της προς την Καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ την οποία αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel», ζητεί να συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση στο εσωτερικό του κόμματός της, με πολλά στελέχη να την κατηγορούν για τους χειρισμούς της. Μετά τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο Κέμνιτς της Σαξονίας, ο κ. Μάασεν είχε διαψεύσει την Καγκελάριο δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών εναντίον μεταναστών.

Όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ, το SPD ζήτησε άμεσα την αποπομπή του, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ως πολιτικός προϊστάμενος του κ. Μάασεν, εξέφρασε κατ' επανάληψη τη στήριξη στο πρόσωπό του. Η «λύση» που έδωσαν την Τρίτη το βράδυ οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν να γίνει υφυπουργός Εσωτερικών, γεγονός το οποίο εξόργισε πολλά στελέχη του SPD και έθεσαν την κ. Νάλες υπό μεγάλη πίεση. Επιπλέον, προκειμένου ο κ. Μάασεν να αναλάβει θέση υφυπουργού, χρειάστηκε να παραιτηθεί ο σοσιαλδημοκράτης Γκούντερ 'Αντλερ.

Στην επιστολή της προς την Καγκελάριο, η κ. Νάλες τονίζει ότι «οι μόνο αρνητικές αντιδράσεις από την πλευρά του λαού δείχνουν ότι κάναμε λάθος» και συνεχίζει: «Αντί να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, εμείς την χάσαμε. Αυτό θα έπρεπε να είναι αφορμή για όλους μας για να προβληματιστούμε και να ξανασκεφτούμε την συμφωνία». Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, πριν από λίγο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ζεεχόφερ πρώτα με την κ. Μέρκελ και κατόπιν με την κ. Νάλες, ενώ οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το CSU να συμφωνεί σε νέα συνάντηση των αρχηγών των κυβερνητικών κομμάτων για το θέμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του SPD είναι ότι η επικεφαλής του κόμματος στην Βαυαρία Νατάσα Κόνεν εισηγήθηκε οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα να μην εγκρίνουν τον διορισμό του κ. Μάασεν, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης Φράιμπεργκ, στην Σαξονία, Σβεν Κρούγκερ παραιτήθηκε από το SPD, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί πλέον σωστό να ανήκει σε αυτό το κόμμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Προεδρείο του SPD, προκειμένου να εξετάσει την περαιτέρω στάση του στο θέμα.

Στόχος αντιδράσεων είναι ωστόσο και ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επέμεινε στην αναβάθμιση του κ. Μάασεν, παρά την στάση του τελευταίου. Όπως αναφέρει το Spiegel, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου της Γερμανίας ζητούν με επιστολή τους την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε