Ντιμιτρόφ: Στη Βουλή η συμφωνία εάν δεν επιτευχθεί 50% συμμετοχή

Ντιμιτρόφ: Στη Βουλή η συμφωνία εάν δεν επιτευχθεί 50% συμμετοχή

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:56 Δημιουργία 24/09/18, 19:51

Δεύτερη αναφορά μέσα σε λίγες ώρες για ενδεχόμενη ήττα της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής για τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως «φόσον δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπ’ όψιν και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το "ναι". Σε περίπτωση που κερδίσει το "όχι" έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει».

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι θα υπάρξουν τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συνταχθεί και ότι η ακριβής διατύπωσή τους θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο, καθώς θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το σύνταγμα διαδικασίες.

Όπως ανέφερε, η πρώτη τροπολογία θα αφορά το νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η δεύτερη θα αφορά τα σύνορα, όπου θα υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Η τρίτη τροπολογία θα αφορά το άρθρο που σήμερα κάνει λόγο για φροντίδα για τη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για την διασπορά σε όλον τον κόσμο.

Η τέταρτη τροπολογία θα αφορά το προοίμιο του συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας", από το 1944).

Αν σου άρεσε κάνε