Η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα στις ΗΠΑ για τις πολιτικές προστατευτισμού

Η ΕΚΤ κρούει τον κώδωνα στις ΗΠΑ για τις πολιτικές προστατευτισμού

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:24 Δημιουργία 26/09/18, 12:18

«Καμπανάκι» στις ΗΠΑ για τις πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού χτυπάει η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έρευνά της, η οποία «βλέπει» την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας, η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου 2% την πρώτη χρονιά του εμπορικού πολέμου, ενώ η Κίνα και άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να έχουν κέρδη.

Οι οικονομολόγοι της Τράπεζας μοντελοποίησαν ένα σενάριο στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και οι εμπορικοί εταίροι τους ανταποδίδουν με ίδιες αυξήσεις στους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές. Οι υπόλοιπες χώρες δεν κάνουν αντίποινα μεταξύ τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου 2% την πρώτη χρονιά, σε σύγκριση με μία κατάσταση στην οποία τίποτα δεν αλλάζει.

Και αυτό γιατί οι υψηλότεροι δασμοί θα μείωναν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα ήταν πλήγμα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Υπό το ίδιο σενάριο, η κινεζική οικονομία θα αναπτυσσόταν ελαφρώς ταχύτερα την πρώτη χρονιά, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Και οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα μπορούσαν να έχουν όφελος από την εμπορική διαμάχη, όπως μεταδίδει το MarketWatch, αν και αυτό θα εξαρτιόταν από το πόσο εύκολα θα μπορούσε μια χώρα να υποκαταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα από διαφορετικές χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε