Γερμανία: Σε χαμηλό 7ετίας το δημόσιο χρέος

Γερμανία: Σε χαμηλό 7ετίας το δημόσιο χρέος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:36 Δημιουργία 26/09/18, 12:34

Κατά 2,3% στα 1,93 δισ. ευρώ μείωσε το συνολικό δημόσιο χρέος της η Γερμανία στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για χαμηλό 7ετίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη σημαίνει και ένα πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες χωρίς νέο δανεισμό.

Το συνολικό επίπεδο του χρέους - που περιλαμβάνει αυτό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των 16 κρατιδίων, των δήμων και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης - μειώθηκε κατά 46,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο σε ετήσια βάση. Το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της 'Αγγελα Μέρκελ μειώθηκε κατά 1,7% στα 1,22 τρισ. ευρώ και των 16 κρατιδίων υποχώρησε κατά 3,6% στα 574,5 δισ. ευρώ. Το χρέος των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκε κατά 7,1% στα 403 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία μείωσε το πρόγραμμα δανεισμού της για το τέταρτο τρίμηνο κατά 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η μείωση του χρέους δημιουργεί ένα πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συζητήσει πώς θα επενδύσει ξανά τα χρήματα από τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματός της και τα οποία θα λήξουν το επόμενο έτος.

Αν σου άρεσε κάνε