Δεν εκβιαζόμαστε, λέει η Κίνα στις ΗΠΑ για το εμπόριο

Δεν εκβιαζόμαστε, λέει η Κίνα στις ΗΠΑ για το εμπόριο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:30 Δημιουργία 28/09/18, 19:29

Η Κίνα δε θα δεχτεί κανέναν «εκβιασμό» σε θέματα εμπορίου, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ουάνγκ Γι, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον και την επιβολή δασμών εκατέρωθεν, ο Κινέζος ΥΠΕΞ σημείωσε πως «ο προστατευτισμός το μόνο που θα κάνει είναι να πλήξει αυτόν που τον εφαρμόζει και οι μονομερείς ενέργειες θα προκαλέσουν ζημία σε όλους».

«Όσον αφορά τις εμπορικές διενέξεις, η Κίνα τάσσεται υπέρ μιας σωστής διευθέτησης, βασισμένης στους κανόνες και τη συναίνεση μέσω του διαλόγου επί ίσοις όροις. Η Κίνα δεν θα εκβιαστεί, ούτε θα υποκύψει σε πιέσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ουάνγκ Γι παρουσίασε τη χώρα του ως «υπέρμαχη της πολυμερούς προσέγγισης» σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ επικρίνονται για τη μονομερή προσέγγισή τους στις διεθνείς υποθέσεις.

«Η Κίνα ανέκαθεν υπερασπιζόταν τη διεθνή τάξη και επιδίωκε την πολυμερή προσέγγιση», επέμεινε ο Κινέζος υπουργός, εκφράζοντας τον «σεβασμό του» στις αποφάσεις που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε ο Ουάνγκ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, «καμία χώρα δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος ή να έχει ανοσία στις συνέπειές τους».

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας υπερασπίστηκε, επίσης, τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, ενώ αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, ζήτησε και πάλι από τον ΟΗΕ «να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες» για την αποπυρηνικοποίηση.

Αν σου άρεσε κάνε