Στην Ουάσινγκτον ο Κύπριος ΥΠΕΞ στις 8 Νοεμβρίου

Στην Ουάσινγκτον ο Κύπριος ΥΠΕΞ στις 8 Νοεμβρίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:03 Δημιουργία 30/09/18, 13:00

Το πρώτο του ταξίδι στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την επίσκεψη είχε ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ κ. Μίτσελ. Σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι το ραντεβού κλείστηκε για τις 8 Νοεμβρίου.

Έγκυρη πηγή του κυπριακού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής ζητήματα:

Πρώτον, οι έρευνες της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η διασφάλισή τους και η διεύρυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το πεδίο. Είναι σαφές πως η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται συναφώς ότι η αμερικανική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στο θέμα της διαμόρφωσης μιας σοβαρής εναλλακτικής οδού μεταφοράς αερίου, θεωρώντας πως η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να καταστεί τέτοια.

Δεύτερον, η διεύρυνση και αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως μπορεί να διαμορφωθεί και ενισχυθεί ένας άξονας, που ξεκινά από την Πολωνία, περνά από τα Βαλκάνια, Ελλάδα, Κύπρο και καταλήγει στο Ισραήλ. Αν και δεν θεωρούν «καμένο χαρτί» την Τουρκία, ωστόσο, επενδύουν σε εναλλακτικά σενάρια συνεργασίας με χώρες της περιοχής. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, με τον Ερντογάν έχει «ραγίσει το γυαλί» και πως ακόμα και να τα βρουν, που δεν είναι ορατό αυτό σήμερα, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Τρίτον, από πλευράς της Λευκωσίας θα τεθεί και το Κυπριακό καθώς και το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Εξάλλου, στις 18 Οκτωβρίου ο κ. Χριστοδουλίδης έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιαπωνία.

Αν σου άρεσε κάνε