Ζάεφ: Ύστατη λύση οι εκλογές - Ζητούμενο η συμφωνία για αναθεώρηση του Συντάγματος

Ζάεφ: Ύστατη λύση οι εκλογές - Ζητούμενο η συμφωνία για αναθεώρηση του Συντάγματος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:14 Δημιουργία 01/10/18, 16:08

Ως την ύστατη λύση χαρακτήρισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ την προκήρυξη εκλογών, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του, αφότου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συμμετοχή, σε ποσοστό άνω του 50%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες θα καταστεί σαφές, εάν υπάρχει κλίμα για συμφωνία με την αντιπολίτευση όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Η Συμφωνία των Πρεσπών επιστρέφει στη Βουλή των Σκοπίων για έγκριση. Ζητούμενο τώρα είναι το «πράσινο φως» από τα 2/3. Γίνεται δηλαδή λόγος για ιδιαίτερα δύσκολη «εξίσωση».

Όπως ανήγγειλε ο Ζάεφ, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αύριο. «Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις. Αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε ο ίδιος.

«Εάν όμως οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές», σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας το χρόνο διεξαγωγής τους προς το τέλος Νοεμβρίου.

Τέλος, ο ίδιος κάλεσε τους πάντες να δείξουν πολιτική ωριμότητα, αφού, όπως είπε, «κανείς δεν προσφέρει άλλη εναλλακτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή κάποια συμφωνία που θα είναι καλύτερη από αυτή των Πρεσπών».

Αν σου άρεσε κάνε