Μέχρι τέλη Νοεμβρίου η υπογραφή της νέας NAFTA, είπε ο Τραμπ

Μέχρι τέλη Νοεμβρίου η υπογραφή της νέας NAFTA, είπε ο Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:17 Δημιουργία 01/10/18, 18:41

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο πως αναμένει ότι η νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ της χώρας τους, του Καναδά και του Μεξικού θα έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Είμαι πολύ ευτυχής που μοιράζομαι με τον αμερικανικό λαό αυτήν την ιστορική είδηση για το έθνος μας και για τον κόσμο" είπε ο Τραμπ, εμφανώς χαρούμενος και ικανοποιημένος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στον ροδώνα του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να υπογραφεί αυτή η συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς την 1 Δεκεμβρίου λήγει η θητεία του Μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν το Κογκρέσο θα εγκρίνει τη συμφωνία USMCA, ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει πως αυτό θα γίνει αλλά σημείωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε τα πλεονεκτήματα της νέας συμφωνίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, από τους εργάτες και τους αγρότες μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία. Είπε μάλιστα ότι θα δημιουργηθούν «χιλιάδες θέσεις εργασίας» στις ΗΠΑ. Υπενθύμισε όμως ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο στο Μεξικό και τον Καναδά θα παραμείνουν σε ισχύ, εκτός και αν αυτές οι δύο χώρες μπορέσουν να κάνουν «κάτι σαν ποσοστώσεις», όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του Καναδά, τον Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο διατηρούσε τεταμένες σχέσεις το τελευταίο διάστημα, τον χαρακτήρισε «καλό άνθρωπο». Παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν εντάσεις» μεταξύ τους αλλά «όλα ρυθμίστηκαν (...) γύρω στα μεσάνυχτα χθες τη νύχτα» όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τριντό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα, επειδή οι Καναδοί, κατά την άποψή του, μεταχειρίζονταν πολύ άσχημα» τις ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα.

Εξάλλου, ο Τραμπ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την επίλυση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, λέγοντας πως «είναι πολύ νωρίς για τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε "προνόμιο" να εμπορεύεται μια χώρα με τις ΗΠΑ και υπενθύμισε τη σκληρή στάση του απέναντι στην Κίνα και τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, τις οποίες θεωρεί «δόλιες». Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς σχεδόν στα μισά εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Η τακτική αυτή, υποστήριξε, αποδίδει. Πρόσθεσε ότι και η Ινδία επιθυμεί να ξεκινήσουν «αμέσως» εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Αν σου άρεσε κάνε