Ένταξη της ΠΓΔΜ μόνο με συνταγματική αναθεώρηση, τονίζει το ΝΑΤΟ

Ένταξη της ΠΓΔΜ μόνο με συνταγματική αναθεώρηση, τονίζει το ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:18 Δημιουργία 02/10/18, 14:52

Ο μοναδικός τρόπος για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι να υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, τόνισε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο Νορβηγός αξιωματούχος, σχολιάζοντας εκ νέου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, είπε ότι «το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό και οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα θα πρέπει να γίνουν από τη Βουλή... Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την ΠΓΔΜ ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μέσω της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας γι α την ονομασία με την Ελλάδα».

Ακόμα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ τόνισε πως δεν πρόκειται να αποτύχει η ένταξη της ΠΓΔΜ στον οργανισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική».

«Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε Την ΠΓΔΜ αλλά πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία» επανέλαβε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά από ένα χρόνο. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία και καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να συνεργαστούν εποικοδομητικά και υπεύθυνα για να την αξιοποιήσουν», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο γγ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει στα Βαλκάνια και θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στη Σερβία θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη άσκηση πολιτικής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ σε φυσικές καταστροφές που έχει γίνει ποτέ, με τη συμμετοχή 40 χωρών.

Ειδικότερα, για την επίσκεψή του στο Βελιγράδι ανέφερε ότι θα συζητηθεί η κατάσταση στο Κόσοβο. «Το μήνυμά μου είναι ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Στηρίζουμε το διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου για την επίλυση των προβλημάτων στις σχέσεις των δύο πλευρών», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι ΚFOR εξακολουθεί να είναι παρούσα στο Κόσοβο με πάνω από 4.000 στρατιώτες που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Αν σου άρεσε κάνε