Σήμερα η ανακοίνωση του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης

Σήμερα η ανακοίνωση του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:19 Δημιουργία 05/10/18, 10:17

Το όνομα του υποψηφίου ή του οργανισμού που θα καταφέρει να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, στις 12:30 (ώρα Ελλάδας): Ντόναλντ Τραμπ, Κιμ Γιονγκ Ουν, Μουν Τζε – ιν, Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, είναι μερικοί από τους φετινούς 331 υποψήφιους.

Στη λίστα περιλαμβάνεται η ακτιβίστρια που έδωσε πνοή στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης με το hashtag #MeToo, Amanda Ngugen, η γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO Μemorial και η εφημερίδα Novaia Gazeta.

Οι φετινοί υποψήφιοι έφτασαν τους 331, από αυτούς 216 είναι πρόσωπα και 115 οργανισμοί. Το ρεκόρ των υποψηφιοτήτων ανήκει στο 2016, οπότε και είχαμε 376 υποψήφιους

Η λίστα είναι μυστική, έτσι δίνεται η ευκαιρία για πλήθος προγνωστικών.

Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες.

«Από την μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Νταν Σμιθ.

Άλλωστε, το παθητικό του Κιμ Γιονγκ-ουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνηγορεί υπέρ των πιθανοτήτων αυτών.

Το Νομπέλ Ειρήνης μόνο στον Μουν Τζε-ιν; Εκανε καλή δουλειά για την προώθηση της ειρήνης στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ, σχολιάζει ο σουηδός καθηγητής Πέτερ Βάλενστιν, ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής.

Ο Τραμπ επικρατεί του Μακρόν

Αν σου άρεσε κάνε