Καταρρέει το CSU, πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία

Καταρρέει το CSU, πριν από τις εκλογές στη Βαυαρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:23 Δημιουργία 05/10/18, 19:18

Κατακόρυφη πτώση σημειώνει το δημοσκοπικό ποσοστό των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία της Γερμανία, λίγες μέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο που είναι προγραμματισμένες για την επόμενη Κυριακή, 13 Οκτωβρίου.

Όπως μεταφέρει η Deutsche Welle, το πολιτικό βαρόμετρο (Deutschlandtrend) του πρώτου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ARD καταγράφει στην πρόθεση ψήφου μια χωρίς προηγούμενο καθίζηση των Χριστιανοκοινωνιστών. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest Dimap στη Βαυαρία δίνει μόλις 33% στους βαυαρούς Συντηρητικούς, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 18%, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι κεντρώοι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 10% και οι Φιλελεύθεροι με 6%.

Με εξαίρεση μια κοινοβουλευτική περίοδο (2008-2013) οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας διασφαλίζουν πάνω από 50 χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ από το 1957 ο τοπικός πρωθυπουργός είναι σταθερά Χριστιανοκοινωνιστής. Απ' ό,τι όλα δείχνουν όμως οι εμμονές του προέδρου του κόμματος και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στο ζήτημα της επαναπροώθησης προσφύγων, που έφεραν τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο στα πρόθυρα της διάλυσης, αλλά και η δυσαρέσκεια με τις επιλογές της περιφερειακής κυβέρνησης σε ζητήματα όπως Παιδεία, περιβάλλον, ύψος ενοικίων και κοινωνικές ανισότητες, ωθούν πολλούς, παραδοσιακά συντηρητικούς, Βαυαρούς σε άλλους πολιτικούς χώρους. Έτσι είναι ενδεικτικό ότι η δημοσκόπηση καταγράφει σχεδόν διπλασιασμό του ποσοστού των Πρασίνων, αλλά και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Την ίδια στιγμή το 52% δηλώνει δυσαρεστημένο από την πολιτική της τοπικής κυβέρνησης, ενώ το 47% δηλώνει ικανοποιημένο.

Το 71% των Βαυαρών προτιμά μια κυβέρνηση συνασπισμού

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι ενώ επί δεκαετίες οι Βαυαροί χάριζαν την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο στους Χριστιανοκοινωνιστές, σήμερα δηλώνουν με ποσοστό 71% ότι θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ μόλις το 23% θα ήθελε μια κυβέρνηση Χριστιανοκοινωνιστών.

Τόσο η δημοσκόπηση του ARD, όσο και οι προηγούμενες δείχνουν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Βαυαρία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Με βάση τα ποσοστά το πιθανότερο σενάριο είναι μια συγκυβέρνηση Χριστιανοκοινωνιστών-Πρασίνων, ενώ δεν αποκλείεται μια συνεργασία Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών ή ακόμα και μια συγκατοίκηση Χριστιανοκοινωνιστών και Ελεύθερων Ψηφοφόρων.

Αναφορικά με την πολιτική σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι Βαυαροί δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ (54%) και του υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ (70%). Αν συγκρίνουμε με τα ποσοστά πριν από τέσσερα χρόνια διαπιστώνουμε ότι τότε το 73% δήλωνε ικανοποιημένο με την καγκελάριο και το 65% με τον Χορστ Ζεεχόφερ που τότε ήταν ακόμα πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

Αν σου άρεσε κάνε