«Ομοβροντία» κατά της Ιταλίας από τις διεθνείς αγορές

«Ομοβροντία» κατά της Ιταλίας από τις διεθνείς αγορές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:57 Δημιουργία 10/10/18, 20:04

Συνέχεια στις προειδοποιήσεις των διεθνών αγορών στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019 έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Fitch, σε σχετικό report με τίτλο «Οι νέοι στόχοι της Ιταλίας για το έλλειμμα κρύβουν δημοσιονομικά ρίσκα».

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης τονίζει πως «βλέπει» σημαντικούς κινδύνους για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας, ειδικότερα μετά από το 2019. Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές του Fitch «τα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία στην ιταλική κυβέρνηση θέλουν αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης».

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, ο οίκος αναφέρει ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, προσθέτει ότι «δεν αναμένει, η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης, να αλλάξει τους στόχους για το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους».

Στην έκθεση σημειώνεται πως η στάση που έχει κρατήσει η Ρώμη απέναντι στην ΕΕ με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις δείχνει πως τα δύο κόμματα που αποτελούν την κυβέρνηση, η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) σκοπεύουν να κερδίζουν πολιτικό κεφάλαιο από την κόντρα με την ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών του 2019.

Ακόμα, σημειώνεται πως υπάρχουν και ενδοκυβερνητικές κόντρες για πως θα «βγουν» τα νούμερα του προϋπολογισμού, όπως η καθιέρωση ενός καθολικού εισοδήματος που ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του M5S και η οποία δεν περιέχεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Αν σου άρεσε κάνε