Συγκρούσεων συνέχεια... για Ρώμη-Βρυξέλλες

Συγκρούσεων συνέχεια... για Ρώμη-Βρυξέλλες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:49 Δημιουργία 11/10/18, 08:42

Ολοένα και κλιμακώνεται η σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αναταραχές στα διεθνή χρηματιστήρια και στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Από την πλευρά του, ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός τηρεί ακλόνητη στάση ως προς το επίμαχο ζήτημα των στόχων του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ώρα που η ΕΕ ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ στη χώρα για έλεγχο των δημόσιων δαπανών.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις χθες αρνήθηκε να επικυρώσει το τριετές σχέδιο της Ρώμης για τον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντας ως «υπερβολικά αισιόδοξες» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ρώμης.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία προσπάθησε, πάντως, να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των δύο αντιπροέδρων του κυβερνητικού συνασπισμού και των Βρυξελλών, ωστόσο πληροφορίες του Reuters λένε πως η Ρώμη εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση αποχώρησής του από την κυβέρνηση.

«Ο προϋπολογισμός αυτός δεν θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επιτύχουμε», δήλωσε χθες ο Τρία.

Μέσα σε όλο αυτό το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, «σφήνα» μπαίνει η Fitch, προειδοποιώντας για «μεγάλους κινδύνους», σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019».

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και στο ότι έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης. Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο οίκος αναφέρει ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Fitch προσθέτει ότι «δεν αναμένει η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης να αλλάξει τους στόχους για το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους».

Αν σου άρεσε κάνε