Ο Ζάεφ λύνει (;) το «σταυρόλεξο» των ψήφων υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Ζάεφ λύνει (;) το «σταυρόλεξο» των ψήφων υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:18 Δημιουργία 11/10/18, 12:04

Την ώρα που οι «συγκυβερνήτες» ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα, με τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες πριν από τον ερχόμενο Μάιο ολοένα και να «φουντώνουν», πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων θέλουν τον Ζόραν Ζάεφ να λύνει το δύσκολο «σταυρόλεξο» της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Όπως μετέδωσε η σερβική Ραδιοτηλεόραση, επικαλούμενη πληροφορίες από το κανάλι ALSAT-M, ο Ζάεφ φέρεται να έχει βρει τους 80 βουλευτές, που συμπληρώνουν το παζλ των θετικών ψήφων.

Σύμφωνα μάλιστα με το αλβανόφωνο ΑLSAT-M, 11 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO -DPMNE φέρονται να προσχώρησαν στο στρατόπεδο των συνταγματικών αλλαγών.

Μάλιστα, το κανάλι Τelma μετέδωσε ότι έξι βουλευτές του VMRO - DPMNE συζητούν με την κυβερνητική πλειοψηφία για συνταγματική αναθεώρηση.

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ συνεχίζει την «καμπάνια» υπέρ της επικύρωσης της Συμφωνίας, μετά την ήττα του δημοψηφίσματος.

Μιλώντας σε Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γιατί αυτή (η συμφωνία των Πρεσπών) είναι μοναδική ευκαιρία. Να αναλάβετε ευθύνη για να αδράξουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία για τη ‘’Μακεδονία’’».

Σημειώνεται ότι πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας στη σκοπιανή Βουλή, για να ξεκινήσει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, θεωρείται η ερχόμενη Τρίτη.

Όσον αφορά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, παραμένει σαφώς στο τραπέζι, αν και ο Ζάεφ το παρουσιάζει ως την «ύστατη λύση».

Εσωτερική «μάχη»

Την ίδια, σφοδρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή, εν μέσω μάλιστα άτυπης προεκλογικής περιόδου, με φόντο τα ποικίλα σενάρια για το πως θα παιχτεί το πόκερ τώρα στα Σκόπια.

Είναι εμφανές, εξάλλου, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις επόμενες κινήσεις κι αποφάσεις του Ζόραν Ζάεφ, τη στιγμή που η ίδια ανακατεύει την εκλογική τράπουλα.

«Αδειάζοντας» τον Πάνο Καμμένο για το plan B ως προς το «μέτωπο» του Σκοπιανού, το Μέγαρο Μαξίμου διατυμπανίζει για ακόμη μία φορά την προσήλωση της κυβέρνησης στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταφεύγοντας και πάλι σε επικοινωνιακούς ελιγμούς, αφού παρά τον «πάγο» του πρωθυπουργού στον ΥΠΕΘΑ, ωστόσο οι δύο άνδρες δεν παρεκκλίνουν από το γνωστό αφήγημα «μαζί μέχρι...βλέπουμε».

Η επισήμανση από την Ηρώδου Αττικού γίνεται, στον απόηχο των δηλώσεων του μικρού κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, «πανηγύρισε», προβλέποντας ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ δεν θα εγκρίνει την εφαρμογή της Συμφωνίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών», επισημαίνουν την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, η κυβέρνηση «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την αντιπαράθεση, πηγαίνοντας στη Βουλή το κυβερνητικό αλαλούμ, που επικρατεί σχετικά με το φλέγον ζήτημα της επικύρωσης της Συμφωνίας. Με τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο να κρατούν διαφορετική στάση σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και στις μετέπειτα εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για τη «διγλωσσία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διερωτώμενος, «ποιός τελικά ασκεί την εξωτερική πολιτική στη χώρα;».

Αν σου άρεσε κάνε