Τουρκία: Απελευθερώνεται ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον

Τουρκία: Απελευθερώνεται ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:24 Δημιουργία 12/10/18, 16:30

Την άρση του κατ' οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αποφάσισε το τουρκικό δικαστήριο για τον πάστορα Μπράνσον.

Το τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκισης τον Μπράνσον, αλλά αποφάνθηκε ότι δεν θα εκτίσει την ποινή, εξαιτίας του χρόνου που πέρασε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στον ευαγγελιστή πάστορα, όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο Τούρκος εισαγγελέας

Τις επόμενες μέρες ο ίδιος αναμένεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Η αντίδραση του Τραμπ

Εργαζόμαστε πολύ σκληρά (στην υπόθεση) του πάστορα Μπράνσον!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Λίγο μετά ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει ο Μπράνσον να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του ασφαλής.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα.

Στον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη, επιβλήθηκε στα τέλη του Ιουλίου κατ' οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για «κατασκοπεία». Ο ιερωμένος απορρίπτει συλλήβδην το κατηγορητήριο.

Εάν κρινόταν ένοχος, διέτρεχε κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Την υπόθεσή του παρακολουθούν στενά οι Αμερικανοί συντηρητικοί χριστιανοί, σημαντική μερίδα της εκλογικής βάσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Μπράνσον έναν «έξοχο χριστιανό πάστορα» και έναν «πατριώτη» που κρατείται, αναίτια κατ' αυτόν, «όμηρος». Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ευαγγελικός χριστιανός όπως και ο Μπράνσον, έχει επίσης αναφερθεί επανειλημμένα στον πάστορα δημόσια.

Όταν το δικαστήριο αρνήθηκε να απελευθερώσει τον πάστορα στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, τον Ιούλιο, η Ουάσινγκτον ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους και επέβαλε σειρά κυρώσεων στην Τουρκία.

Αν σου άρεσε κάνε