Η Σ. Αραβία ανοίγει το τουρκικό προξενείο για τον Κασόγκι

Η Σ. Αραβία ανοίγει το τουρκικό προξενείο για τον Κασόγκι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:17 Δημιουργία 15/10/18, 15:15

Την άδεια να μπουν τελικά στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δύο εβδομάδες αφότου ο Τζαμάλ Κασόγκι μπήκε και δεν ξαναβγήκε ποτέ, έδωσε η Σαουδική Αραβία στους Τούρκους ερευνητές.

Το Ριάντ διεμήνυε από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισης ότι θα επιτρέψει στις τουρκικές αρχές την είσοδο στο προξενείο. Το πράσινο φως ωστόσο δόθηκε στον απόηχο της διεθνούς πίεσης και της διπλωματικής διένεξης Σαουδικής Αραβίας – Δύσης που δημιούργησε η εξαφάνιση του Κασόγκι.

Το Ριάντ επιμένει από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, αρθρογράφος στην «Washington Post» και σφοδρός επικριτής του καθεστώτος, βγήκε σώος και αβλαβής από το προξενείο.

Η Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, η οποία τον περίμενε επί ώρες στον δρόμο, το αρνείται κατηγορηματικά. Ομοίως και οι τουρκικές αρχές, ενώ δεκάδες δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν από την προηγούμενη εβδομάδα ότι πίσω από τη δολοφονία του Κασόγκι υπάρχει ένα 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα.

Στον απόηχο της γενικής κατακραυγής, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία απαίτησαν πλέον σε κοινή ανακοίνωσή τους τη διενέργεια μίας «αξιόπιστης έρευνας», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη σύμμαχο Σαουδική Αραβία για «σοβαρές ποινές» εφόσον αποδειχτεί ότι το Ριάντ ευθύνεται για τον θάνατο του Κασόγκι – απειλές τις οποίες το βασίλειο δεν άφησε αναπάντητες.

Μέχρι στιγμής, διεξάγεται έρευνα από κοινού Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας. Σαουδάραβας αξιωματούχος ωστόσο δήλωσε στο CNN ότι το βασίλειο σκοπεύει να διεξαγάγει και εσωτερική έρευνα «προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα ανασηκωθεί και η τελευταία πέτρα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Υπό τον φόβο της επιβολής κυρώσεων, το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας έκανε τεράστια βουτιά την Κυριακή, με αποτέλεσμα το Ριάντ να απειλεί και αυτό αρχικά με αντίμετρα, για να χαμηλώσει τους τόνους στη συνέχεια.

Αν σου άρεσε κάνε