Σχίσμα μεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας και Πατριαρχείου για την Ουκρανία

Σχίσμα μεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας και Πατριαρχείου για την Ουκρανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:33 Δημιουργία 15/10/18, 19:37

Στη διακοπή όλων των σχέσεων και επαφών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η ιστορική αυτή απόφαση έρχεται εξαιτίας της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Φανάρι, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Η Ιερά Σύνοδος, το ανώτατο όργανο της Ρωσικής Εκκλησίας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως οι σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη είναι αδύνατο να συνεχιστούν, συνιστώντας στο «σπάσιμο» των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει κάνει αδύνατο για εμάς να διατηρήσουμε την ενότητα με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».

Στην Σύνοδο ήταν παρών και ο μητροπολίτης Βαρσοβίας Ονούφριος, επικεφαλής της Εκκλησίας, που μέχρι την απόφαση του Φαναρίου, αναγνωριζόταν από τις άλλες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συνόδου, ο κ. Ουνούφριος είχε επικαλεστεί λόγους υγείας και είχε συμμετάσχει μέσω τηλεδιασκέψεως.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου και μετά την άκαρπη συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου, στο Φανάρι, η Μόσχα αποφάσισε να διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ πλέον η απόφασή της επεκτείνεται και προς όλους τους ιεράρχες, καθώς αποφασίστηκε να ανασταλεί η συλλειτουργία με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Αν σου άρεσε κάνε