Πιο κοντά από ποτέ ένα no deal για το Brexit, λέει ο Τουσκ

Πιο κοντά από ποτέ ένα no deal για το Brexit, λέει ο Τουσκ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:42 Δημιουργία 15/10/18, 20:03

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση και την Τερέζα Μέι για το ότι η κατάρρευση των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (no deal) είναι «πιο πιθανή από ποτέ» έστειλε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ο Ντόναλτ Τουσκ, εν όψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Brexit που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε νωρίτερα η κ. Μέι μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως «πρέπει να προετοιμάσουμε την ΕΕ για ένα σενάριο του no deal, που είναι πιο πιθανό από ποτέ με βάση τις σημερινές εξελίξεις. Όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι και η Κομισιόν πρέπει να κάνει τέτοιες ετοιμασίες».

Συνεχίζοντας σε σχετική ανακοίνωση, ο Πολωνός αξιωματούχος σημείωσε πως το no deal «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό να μας απομακρύνει από το να φτάσουμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία, για όλες τις πλευρές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα «σκληρό» Brexit θα συνεπάγεται μεταξύ άλλων την επιβολή οικονομικών περιορισμών στις συναλλαγές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Ε.Ε.

Νωρίτερα, η Μέι αναφέρθηκε στο ιρλανδικό ζήτημα, το οποίο φαίνεται πως συνιστά και το κύριο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. προκειμένου να μην επιτρέψει να εκτροχιαστούν οι συνομιλίες για το Brexit εξαιτίας του ζητήματος των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

«Δε μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή τη διαφωνία να εκτροχιάσει τις προοπτικές μιας καλής συμφωνίας και να μας αφήσει με ένα αποτέλεσμα "καμίας συμφωνίας", το οποίο κανείς δεν επιθυμεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «μια μελλοντική εμπορική σχέση θα πρέπει να συνδέεται με μια συμφωνία διαζυγίου, προκειμένου να αποφευχθεί η Βρετανία να παραμείνει σε μια “κατάσταση παραμονής”».

Αν σου άρεσε κάνε