Αναμένεται «θρίλερ» με την ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

Αναμένεται «θρίλερ» με την ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:22 Δημιουργία 19/10/18, 18:14

Στον «αέρα» βρίσκεται η ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές στη ΠΓΔΜ όπως αυτές ορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς μέχρι τις 18:00 η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει.

Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), όμως αναβλήθηκε για τρεις ώρες και έπρεπε να ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον λόγο καθυστέρησης, ούτε και πότε θα αρχίσει και εάν θα αρχίσει. Προφανώς υπάρχουν έντονες ζημώσεις και παρασκηνιακές διεργασίες και γι΄αυτό μάλλον καθυστερεί η έναρξη της συνεδρίασης.

ΜΜΕ των Σκοπίων, επικαλούμενα ανώνυμες κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν από το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλ. 80 από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης θα διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης.Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Όμως, περίπου 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης παρουσιάστηκαν πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου και όπως ανέφερε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Αντόνιο Μιλοσόσκι, στις τάξεις της αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν διαρροές . Κάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσει αμέσως τη συνεδρίαση και να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία για να φανεί εάν η κυβέρνηση του Ζάεφ μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων για το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος.

Η παρέμβαση των Αμερικανών

Εν μέσω αυτού του κλίματος, έχει ξεχωριστή σημασία η νέα παρέμβαση που έκαναν οι ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, που τόνισε πως οι Σκοπιανοί δεν έχουν άλλη εναλλακτική.

«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης, μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελγράδι.

Ο ίδιος ο Πάλμερ αναμένεται εντός ολίγου να μεταβεί στα Σκόπια για να ασκήσει πιέσεις υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αν σου άρεσε κάνε