Η Ιταλία έτοιμη να παρατείνει τις συζητήσεις με την ΕΕ

Η Ιταλία έτοιμη να παρατείνει τις συζητήσεις με την ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:16 Δημιουργία 22/10/18, 15:31

Τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης ώστε να μην κάνει πίσω στα κύρια ζητήματα του προϋπολογισμού του 2019 εν μέσω της κόντρας της Ρώμης με την Κομισιόν επανέλαβε σήμερα, Δευτέρα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, σημείωσε πως «σε περίπτωση που η Κομισιόν απορρίψει τις προτάσεις μας για τον προϋπολογισμό, και πάλι θα έχουμε αρκετές εβδομάδες μπροστά μας μέχρι να βρούμε μια λύση μέχρι το Δεκέμβριο».

Θέλοντας να υποβαθμίζει τις ανησυχίες για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, ο Ντι Μάιο σημείωσε πως οι πιέσεις των αγορών στα κρατικά ομόλογα γίνονται από τα σενάρια για Italexi. «Αυτό δεν ισχύει» υπογράμμισε ο Ντι Μάιο.

Σε ερώτηση για την τράπεζα Monte dei Paschi, απάντησε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση των τραπεζών μετά την πτώση στις τιμές των ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ανέφερε ότι «θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο και δεν αμφισβητούμε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξηγήσουμε αναλυτικά τον προϋπολογισμό, όπως κάναμε και με την επιστολή που έστειλε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε να μην υπάρξουν προκαταλήψεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι ένα μέλος της, τις περασμένες εβδομάδες, πριν διαβάσει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, δήλωσε ότι πρόκειται να απορριφθεί.

«Διαβάστε τα χείλια μου: για την Ιταλία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα Italexit, με έξοδο από την Ευρωζώνη», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι «η υποδοχή μεταναστών πρέπει να είναι προγραμματισμένη και όχι απεριόριστη», ενώ, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «από την προσωπική του επαφή και εμπειρία δεν τον θεωρεί ούτε ρατσιστή ούτε ξενοφοβικό».

Ο Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε, τέλος, ότι εύχεται να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ρωσία και ότι πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν σου άρεσε κάνε