Οργή της Ρωσίας για «εξαγορά Σκοπιανών βουλευτών» από τις ΗΠΑ

Οργή της Ρωσίας για «εξαγορά Σκοπιανών βουλευτών» από τις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:25 Δημιουργία 22/10/18, 18:48

Λάβροι κατά των ΗΠΑ και των όσων έγιναν στη Βουλή των Σκοπίων την περασμένη Παρασκευή για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ εμφανίζονται από τη Ρωσία.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται πως η ψηφοφορία ήταν άδικη, καθώς οι ΗΠΑ έστησαν τη διαδικασία μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι οκτώ ψήφοι που απαιτούνταν για την επίτευξη της πλειοψηφίας των δύο τρίτων διασφαλίστηκαν «μέσω εκβιασμών και απειλών και δωροδοκίας βουλευτών της αντιπολίτευσης».

«Αντιμετωπίζουμε ότι συνέβη ως μια ωμή παραβίαση όλων των κανόνων, από νομική και ηθική σκοπιά. Βρώμικες μεθοδεύσεις σαν και αυτές, δεν μπορούν να θεωρηθούν έκφραση της βούλησης των βουλευτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει, κατά την άποψη του, τι συγκεκριμένα συνέβη, επισημαίνοντας ότι «τρεις (βουλευτές) –εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη "σωστή ψήφο" τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις», υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ κα συνεχίζει: «Τους βουλευτές τους κλείδωσαν στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής». Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης», γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε αυτή τη διαδικασία».

Κατά την άποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταπατήθηκαν όλες οι αρχές δικαίου. «Θεωρούμε τα όσα συνέβησαν ως απροκάλυπτη καταπάτηση όλων των κανόνων και από την άποψη της νομοθεσίας και από ηθικής απόψεως. Παρόμοιοι βρώμικοι χειρισμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών. Η άποψη των δύο τρίτων των "Μακεδόνων", που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε ωμά» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταλήγει με την ακόλουθη παραίνεση: «Η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στην ευρεία υποστήριξη του λαού, και όχι να διασπά την κοινωνία».

Αν σου άρεσε κάνε