Κόσοβο: Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ιδέα για αλλαγή συνόρων

Κόσοβο: Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ιδέα για αλλαγή συνόρων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:52 Δημιουργία 22/10/18, 19:47

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι η ιδέα της αλλαγής συνόρων, που προτίθεται να θέσει στο πλαίσιο του διαλόγου με την Σερβία ήταν πρόταση των Αμερικανών.

«Αυτή την ιδέα, συγκεκριμένα τη διόρθωση των συνόρων με προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο, μου την πρότειναν οι ΗΠΑ, οι δικοί τους σύμβουλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των Aμερικανών συμβούλων, ωστόσο, τόνισε ότι όταν τους ρώτησε αν αυτή η πρόταση αποτελεί επίσημη, σοβαρή θέση, του το επιβεβαίωσαν. Οι ισχυρισμοί του Θάτσι δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, με δεδομένο ότι, οι ΗΠΑ επιθυμούν, διακαώς, την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου στη βάση τού συμβιβασμού ώστε να ικανοποιηθεί εν μέρει και το Βελιγράδι.

Από τα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους που εκδηλώθηκε η αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ για το Κόσοβο, με την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ σε Βελιγράδι και Πρίστινα, έγινε σαφές ότι πίσω από την πρόταση για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, βρίσκονται οι Αμερικάνοι.

Αν σου άρεσε κάνε