Βερολίνο: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε Αθήνα και Σκόπια

Βερολίνο: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε Αθήνα και Σκόπια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:50 Δημιουργία 23/10/18, 09:40

Την απόφαση της βουλής της ΠΓΔΜ για την έναρξη των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος χαιρετίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά τις δύο χώρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επίλυση του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την απόφαση της βουλής της «ένα πράγματι σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας».

Όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, «με την υλοποίηση της συμφωνίας θα ξεπερνιόταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων στην Ε.Ε.». Με άλλα λόγια, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών που απαιτεί ακόμη δύο ψηφοφορίες στη βουλή της χώρας.

Η ίδια εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό υποστήριζε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση της διένεξης για το θέμα του ονόματος». «Για αυτό το λόγο χαιρετίζουμε τις προόδους που προέκυψαν» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως όπως και στο παρελθόν, η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία που ξεκίνησε για την επίλυση της διαφοράς στο ζήτημα της ονομασίας. «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε όπως μπορούμε προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία» ανέφερε συγκεκριμένα.

Όπως παρατηρεί η Deutsche Welle, αποδέκτης αυτού του μηνύματος που υποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του Βερολίνου για την επίλυση του ζητήματος δεν είναι όμως μόνο τα Σκόπια αλλά και η Αθήνα. Αυτό προκύπτει και από ένα σύντομο tweet του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος της κυβερνητικής ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται, το Βερολίνο χαιρετίζει το γεγονός «ότι η βουλή στα Σκόπια ξεκίνησε τη διαδικασία μιας συνταγματικής αλλαγής προκειμένου να λυθεί η αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την ονομασία». Σε ό,τι αφορά το γερμανικό ρόλο, στο tweet τονίζεται το εξής: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις δύο χώρες στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία για μια λύση».

Αν σου άρεσε κάνε