To Casus Belli για τα 12 μίλια επαναφέρει ο Τσαβούσογλου

To Casus Belli για τα 12 μίλια επαναφέρει ο Τσαβούσογλου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:03 Δημιουργία 23/10/18, 11:35

Τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέφερε το Casus Belli για τα 12 μίλια σε νεότερες δηλώσεις του.

Πρόκειται για προγραμματισμένη συνάντηση από την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέβασε τους τόνους, απαντώντας στις ελληνικές ανακοινώσεις για σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια.

Μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία εκπέμπεται το προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Άγκυρα «δεν θα ανεχτεί ενέργειες, για τις οποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνίας στο Αιγαίο», «στο οποίο έχουμε κοινές ακτές», όπως συμπληρώνεται.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Εθνοσυνέλευση της 8ης Ιουνίου 1995 έχει εκδώσεις τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες «βρίσκονται ακόμη σε ισχύ».

«Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας επί του θέματος μεταφέρθηκαν επίσης στον Έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα», καταλήγει η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Μελβούτ Τσαβούσογλου. «Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια, το Casus Belli της τουρκικής Βουλής ισχύει», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων… Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια», σημείωσε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους… Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε